Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Denguevirus- ja zikavirus, pakettitutkimus (0784 S -DeZAgAb )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

31.5.2016

Tekopaikka

HUSLAB/Virologian ja immunologian laboratorio, Zoonoosi-työpiste, puh. 050 427 2164

Indikaatiot

Matkailijoiden dengue- ja zikavirus-infektioiden osoittaminen. Ryhmätutkimus, joka sisältää sekä akuutin infektion toteamisen että erotusdiagnostiikan kannalta välttämättömän tutkimuskokonaisuuden.

Esivalmistelut

Pyynnön yhteydessä on tärkeää ilmoittaa sairastumispäivä, matkustus- ja rokotusanamneesi (onko saanut JE-, keltakuume- tai TBE-rokotuksen), sekä tieto mahdollisesta raskaudesta.

Menetelmä

Immunokromatografia. Immunofluoresenssi. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Denguevirus-NS1-antigeeni tutkitaan immunokromatografia-menetelmällä. Flavivirus-IgG-luokan vasta-aineet tutkitaan immunofluoresenssimenetelmällä, jossa antigeenina denguevirus 3. Dengue- ja zikavirus-IgM-luokan vasta-aineet tutkitaan EIA-tekniikalla.

Tulos valmiina

1-3 työpäivän aikana.

Näyteastia

4 ml seerumigeeliputki.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia, tarvittaessa uusi näyte 8-14 vrk kuluttua sairastumisesta.

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen pakastettuna -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Nelinkertainen IgG-titterin nousu I- ja II-näytteen välillä on merkki tuoreesta flavivirusinfektiosta. Samoin positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG-positiivisuuden kanssa. Korkea IgG-titteri on vahvasti viitteellinen löydös. Zikavirus-IgM-testi on spesifi zikavirukselle.

Denguevirus-infektiossa vasta-aineita on todettavissa viimeistään n.viikon kuluttua sairastumisesta. Positiivinen NS1-antigeenitulos on akuutille denguekuumeelle viitteellinen. Dengueviruksia on neljää tyyppiä (DENV 1-4) ja sekundaariseen, toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon voi liittyä vakavampia verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste voi jäädä heikoksi, IgG-vasta-ainetason ollessa korkea mahdollisesti jo I-näytteessä.

Akuutille zikavirus-infektiolle diagnostinen serologinen löydös on IgG-positiivisuus dengue-IFA:lla yhdistettynä IgM-positiivisuuteen zikavirus-IgM-EIA:lla. Alkuvaiheen infektioissa seerumi- ja tai virtsanäytteestä tehtävä zikavirus-nukleiinihappo-osoitustesti (-ZikaNhO 21552) saattaa olla positiivinen jo ennen vasta-aineiden ilmaantumista. Nukleiinihappo-osoitus on positiivinen seeruminäytteestä yleisimmin muutaman vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, virtsanäytteestä hieman pidempään. Vasta-aineet ilmaantuvat yleensä viimeistään toisella sairausviikolla.

Denguevirukset ja zikavirus kuuluvat flaviviruksiin, joiden väliset serologiset ristireaktiot ovat hyvin yleisiä etenkin IgG-vasta-aineiden osalta. On todettu, että lähes 100% zikavirusinfektion aikaansaamista IgG-vasteista tunnistuu myös denguevirus-IgG-testiä käytettäessä.

Dengue-epäilyt: Matkailijoiden primaareissa denguevirus-infektioissa NS1-antigeenia on osoitettavissa seerumista yleensä aina ensimmäisten sairauspäivien aikana ennen spesifien vasta-aineiden ilmaantumista. NS1-antigeenitesti on dengueviruksille spesifi, eikä ristireagoi muiden flavivirusten kanssa. NS1-antigeenipitoisuudet laskevat yleensä muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta, mutta testi voi olla positiivinen vielä toisella sairausviikolla. Yhdistämällä NS1-antigeeni- ja denguevirus vasta-ainetutkimus saadaan yli 95%:lla potilaista dengue-diagnoosi aikaisemmin, usein jo yhdestä seeruminäytteestä.

Zika-epäilyt: Raskauden aikaisen akuutin zikavirus-infektioepäilyn yhteydessä suositellaan aivan oireiden alkupäivinä myös zikavirus-nukleiinihappo-osoitusta (0782 __-ZikaNhO) seerumi- ja virtsanäytteistä. Zikavirus-nukleiinihappo-osoitus on positiivinen seeruminäytteestä yleisimmin muutaman vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, virtsanäytteestä hieman pidempään. Zikavirus-vasta-aineet ilmaantuvat yleensä viimeistään toisella sairausviikolla.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.

Muutokset

*31.5.2016 Uusi tutkimus