Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Tosilitsumabi (10013 S -Tosilit )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

2.4.2024

Analysoiva laboratorio

Synlab Suomi/Ammattilaisneuvonta/020 734 1550.

Indikaatiot

Annoksen tai annosteluvälin muutosharkinnan tai lääkevaihtopäätöksen tueksi.

Esivalmistelut

Tilattaessa on vastattava seuraaviin kysymyksiin:

Tilaa tarvittaessa myös 10014 S -TosilAb.

Näytteet tulee ottaa juuri ennen seuraavaa lääkeannosta (ns. jäännöspitoisuusmittaus). Jos tästä poiketaan tai jos potilaalla on käytössä biosimilaarivalmiste, tulee tästä ilmoittaa lähetteessä potilashuomautuksena, jotta lausuntoa antavalla lääkärillä olisi käytettävissään nämä tiedot tuloksen oikein tulkitsemiseksi.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA).

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa.

Näyteastia

5 ml:n seerumiputki.

Näytteenotto

Jos pyydetään samanaikaisesti myös 10014 S -TosilAb, otetaan näyte 5 ml:n seerumiputkeen ja erotellaan 1 ml:n näytteet eri putkiin lähetystä varten.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia, enintään 2 ml.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy viikon jääkaapissa. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Näytteen lähetys

Pakastettu näyte lähetetään pakastelähetyksenä, muuten huoneenlämmössä.

Viitearvot

Jäännöspitoisuuden tavoitealue yli 10 mg/l.

Tulkinta

Tosilitsumabin seerumin jäännöspitoisuuksien tavoitearvojen ja hoitovasteen tai remission saavuttamisen osalta selkeä kliininen prospektiivinen näyttö on puutteellista. Erityisesti tämä koskee jäännöspitoisuuksien tavoitealueen ylärajaa. Tosilitsumabilla hoidetut nivelreumapotilaat (n=126), joilla tosilitsumabin jäännöspitoisuudet olivat yli 10 mg/l (n = 42) saavuttivat paremman hoitovasteen (DAS28) 6 kk kohdalla niihin potilaisiin verrattuna, joilla pitoisuudet jäivät alle 10 mg/l (n = 84). Vaikka osassa (SUMMACTA ja BREVACTA) nivelreumapotilalla tehdyissä tutkimuksissa eivät 15 mg/l ylittävät jäännöspitoisuudet enää näyttäneet liittyvän parantuneeseen hoitotehoon, TOZURA-tutkimuksessa havaittiin tosilitsumabin pitoisuuksien ja kliinisen hoitovasteen sekä remission korreloivan jopa yli 60 mg/l pitoisuuksiin asti. Tässäkin tutkimuksessa 6 kk hoidon jälkeen vähintään 1/3 potilaista, joilla tosilitsumabin jäännöspitoisuudet olivat yli 10 mg/l saavuttivat remission tai taudin aktiivisuuden vähenemisen. Toisaalta on myös huomattava, että osassa tutkimuksista ei tosilitsumabin jäännöspitoisuuksien ja kliinisen hoitovasteen välillä ole havaittu yhteyttä. Osassa näistä tosilitsumabin pitoisuudet ovat jopa keskimäärin olleet pienempiä kuin 10 mg/l. Kirjallisuuden perusteella tosilitsumabin plasman jäännöspitoisuuksien tavoitealueen katsotaan olevan yli 10 mg/l. Potilaan paino (yli 100 kg) ja korkea BMI on liitetty vähentyneisiin tosilitsumabin jäännöspitoisuuksiin.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*17.7.2016 Uusi tutkimus.
*18.5.2020 Lisätty viitearvot.
*2.4.2024 Viitearvomuutos.