Vaasan Keskussairaala1414 fE-Folaat
Laboratorio-ohjekirjafE-Folaatti
Päivitys 1.3.2013
Tekopaikka Yhtyneet Medix Laboratoriot/(09) 525 6237.
Yleistä Folaatit ovat ryhmä vitamiineja, joita tarvitaan mm. nukleiinihapposynteesissä, mitokondriaalisessa proteiinisynteesissä sekä aminohappometaboliassa. Folaatin päivittäinen tarve on n. 100-200 µg. Folaatit saadaan yksinomaan ravinnon kautta. Aikuisen päivittäiseksi tarpeeksi on arvioitu noin 50 µg. Tarve on huomattavasti suurempi lapsilla (noin 100 µg/vrk), raskauden aikana (noin 400 µg/vrk) sekä imetyksen aikana (noin 300 µg/vrk). Foolihappo imeytyy jejunumissa ohutsuolesta. Pitkittynyt folaatin puute johtaa megaloblastiseen anemiaan.
Indikaatiot Foolihappopuutteen selvittäminen (megaloblastiset anemiat, suoliston imeytymishäiriöt, malnutritiotilat). Erytrosyyttien folaatti (fE-Folaat) on ensisijainen tutkimus epäiltäessä foolihapon puutetta, esim. megabloblastianemiassa.
Esivalmistelut Näytteenotto ma-pe, ei arkipyhää edeltävänä päivänä.
Potilasohje 12 tunnin paasto.
Menetelmä Kompetitiivinen luminoimmunologinen (LIA).
Tekotiheys 2 kertaa viikossa.
Tulos valmiina 5 päivän kuluessa.
Näyteastia 2 ml EDTA-putki (liila korkki) tai 0.5 ml mikro-EDTA-putki.
Näyte (minimi) 1 ml (0.3 ml) EDTA-verta. Suojattava valolta.
Ohje laboratoriolle Näyte on suojattava valolta kaikissa käsittelyvaiheissa. Foliokääre tai muu valonpitävä suoja.Hematokriitti määritetään mahdollisimman pian näytteenottopäivänä ja merkataan putkeen.
Näytteen säilytys Folaatti:Ei säily huoneenlämmössä. Säilytys jääkaapissa +4 °C ad. 7 vrk. Ei saa pakastaa.
HKR: 8 tuntia näytteenotosta +20 °C.
Näytteen lähetys Ma-pe kylmäkuljetus näytteenottopäivänä tai poikkeustapauksissa seuraavana lähetyspäivänä. Ks. Ohje laboratoriolle.
Aluenäytteenotto HKR määritetään jo tk-laboratoriossa, tulos merkataan putkitarraan.
Viitearvot yli 360 nmol/l
Tulkinta Folaatin puutetta voi esiintyä lisääntyneen kulutuksen (raskaus, imetys, tbc, maligniteetit ja leukemiat), malnutrition tai alentuneen imeytymisen takia (malabsorptio, suolistotaudit, ventrikkeliresektiot, alkoholismi).
Megaloblastiseen anemiaan voivat johtaa sekä folaatin että B12-vitamiinin puutokset. Tämän vuoksi syyn selvittämiseksi on määritettävä molemmat vitamiinit.
Alentunut fS-Folaatti heijastaa folaatin saantia ravinnosta lyhyemmällä aikavälillä ja edeltää pitoisuuden laskua kudoksissa. Alentunut fE-Folaatti kuvastaa ravitsemustilannetta muutamien edeltävien kuukausien aikana ja kuvaa siten paremmin folaatin alentunutta kudospitoisuutta. Em. syistä johtuen megaloblastisen anemian diagnosointiin sopii parhaiten erytrosyyttien folaattimääritys paastonäytteestä (fE-Folaat).
B12-vitamiini puutteen yhteydessä fE-Folaatti on alentunut, mutta fS-Folaatti saattaa olla normaali tai koholla.
Yhteyshenkilöt Sairaalakemisti Matti Väisänen, p. (06) 213 2502