Vaasa, laboratorio-ohjekirja

cU-Glukoosi (1463 cU-Gluk )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

18.8.2015

Tekopaikka

Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 213 219

Yleistä

Glukoosin pitoisuus munuaisten glomerulusfiltraatissa on sama kuin plasmassa ja glukoosi reabsorboituu lähes täydellisesti, mikäli tubulusfunktio ja veren sokeripitoisuus ovat normaaleja.

Menetelmä

Entsymaattinen.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus.

Tulos valmiina

Työpäivän kuluessa.

Häiriötekijät

Bakteerikasvu virtsassa.

Näyteastia

2.5 l:n keräysastia. Keräysastiat tilataan keskusvarastosta, poliklinikkapotilaat hakevat näytteenottoyksiköistä.

Näytteenotto

Diabeetikon vuorokausivirtsa on suositeltavaa kerätätä kahdessa erässä: päivä- ja yövirtsana. Yövirtsa: Kaikki erittyvä virtsa nukkumaanmenosta aamun ylösnousuun (esim. klo 21-07) kerätään kokonaisuudessaan astiaan, jota säilytetään keräksen ajan kylmässä. Keräyksen jälkeen keräysastia toimitetaan laboratorioon. Virtsa sekoitetaan ja mitataan. Otetaan 4-10 ml:n näyte lisäaineettomaan virtsavakuumiputkeen (BD, vaaleanruskea korkki). Näyte sentrifugoidaan ja viedään mahdollisimman nopeasti analysoitavaksi.

Näyte (minimi)

4-10 ml keräys-virtsaa.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy jonkin aikaa jääkaapissa, päiviä pakasteena.

Aluenäytteenotto

Lähetys kylmänäytteenä tai pakastettuna.

Viitearvot

Ei viitearvoja. cU-Gluk tuloksena ilmoitetaan glukoosimäärä g/keräys.

Tulkinta

Virtsan glukoosipitoisuus on normaalisti alle 0.6 mmol/l (0.1 g/l), jolloin liuskakokeissa saadaan selvästi negatiivinen tulos. Plasman glukoosi suodattuu vapaasti glomerulusten läpi, mutta tubuluksissa tapahtuu normaalisti lähes täydellinen glukoosin reabsorptio.

Mikäli plasman glukoosipitoisuus ylittää ns. kynnysarvon km. 9 mmol/l (vaihteluväli 8-11 mmol/l), tubulusten reabsorptiokapasiteetti ylittyy ja lisääntynyt pitoisuus glukoosia ilmestyy virtsaan. Kyseessä on prerenaalinen glukosuria, jonka syynä on yleensä diabetes mellitus. Mikäli virtsan glukoosipitoisuus on lisääntynyt, vaikka paastoveren glukoosi ja rasituskokeen tulos ovat normaalit, on kyseessä renaalinen glukosuria. Tämä johtuu tubulusten vauriosta, joka voi olla synnynnäinen tai hankittu.

Ohimenevää glukosuriaa esiintyy hypertyreoosissa, Cushingin taudissa, raskauden aikana, eräiden lääkkeiden vaikutuksesta sekä suurten hiilihydraattimäärien nauttimisen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712