Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

S -Immunoglobuliini E (1673 S -IgE )

Tarkistettu

31.10.2006

Tekopaikka

Vaasan KS/Immunokemian laboratorio/(06) 213 2575.

Yleistä

Immunoglobuliini E-luokkaan kuuluvien nopeiden yliherkkyysreaktioiden syntymisen aiheuttavat vasta-aineet. Basofiilisten valkosolujen ja syöttösolujen pinnalla on IgE:tä sitovia reseptoreita. Kun solut joutuvat kosketuksiin vasta-aineiden kanssa, ne vapauttavat histamiinia ja muita vasoaktiivisia amiineja, jotka aiheuttavat paikallisen yliherkkyysreaktion. Atopiassa on kyseessä IgE-välitteisen yliherkkyysreaktion periytyminen.

Indikaatiot

Immunoglobuliini E-välitteisen allergian tutkiminen (allergian, astman, kroonisten bronkiittien erotusdiagnostiikka) sekä kudoksiin tunkeutuneiden loisten aiheuttamien infektioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta. Lasten atooppisten tautien riskin arviointi.

Menetelmä

Fluoroimmunometria (Pharmacia CAP)

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

4 ml seerumigeeliputki.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy viikon +5 °C ja kuukausia -20 °C.

Aluenäytteenotto

Kylmälähetys.

Viitearvot

Aikuiset alle 100 kU/l

Lapset:

Vastasynt. alle 1.3 kU/l
7 vrk-6 vk alle 6 kU/l
6 vk-6 kk alle 40 kU/l
6 kk-1 v alle 70 kU/l
2-3 v alle 110 kU/l
4-7 v alle 130 kU/l
8-14 v alle 320 kU/l
15-19 v alle 180 kU/l
Tulkinta

Seerumin IgE on kohtalaisen epäherkkä allergian ilmaisija. Sairaalapotilailla sen sensitiivisyys on tasoa 50% ja avoterveydenhuollossa vielä heikompi. Normaali IgE ei sulje pois atooppista allergiaa, sillä oireettomina kausina pitoisuudet potilaan veressä ovat alhaisia.

Atooppisen allergian diagnostiikassa IgE-tutkimusta parempia ovat anamneesi, ihotestit, sekä veren spesifisten allergeenivasta-aineiden (IgE) ryhmä- tai yksittäismääritykset. Kohonnut pölyryhmä-tulos viittaa hengitystieallergiaan ja ruokaryhmä-tulos ruoka-allergiataipumukseen.

Korkeita S -IgE-pitoisuuksia tavataan kudoksiin tunkeutuvien loisten (syyhypynkki, Sarcoptes; suolinkainen, Ascaris) yhteydessä ja ne palautuvat normaaleiksi muutamassa viikossa onnistuneen hoidon jälkeen. S - IgE voi olla koholla myös monissa muissa taudeissa (ei-allergiset laajat ihottumat, immunopuutostilat). Autoimmuunitaudeissa IgE ei yleensä kohoa.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529