Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Li-Puutiaisenkefaliittivirus, IgM vasta-aineet (kval) (1925 Li-TBEAbM )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

11.2.2022

Tekopaikka

Fimlab Laboratoriot Oy Vaasa/Kl. mikrobiologian laboratorio p.(06) 2132842 ja Fimlab Laboratoriot Oy Pietarsaari p. (06) 786 1772 / 041 730 7369.

Indikaatiot

Puutiaisaivokuume-epäily (Tick-born encephalitis). Tauti on punkkien levittämä virustauti, jota esiintyy eniten heinä-lokakuun aikana. Taudin ensivaiheessa esiintyy kuumetta ja erilaisia infektio-oireita. Noin kolmasosa infektoituneista saa kolmen viikon sisällä enkefaliittioireita. Neurologisten oireiden ilmaantuessa vasta-aineita on osoitettavissa seerumista ja usein myös likvorista (epäherkempi). Likvortutkimuksen ohella on siis pyydettävä seerumitutkimus 2553 S -TBEAbM. TBEAbM-tutkimuksissa osoitetaan vain akuutin vasteen IgM-luokan vasta-aineita.

Esivalmistelut

Tämä tutkimuspyyntö on tarkoitettu likvor-näytteille, pyydettävä myös seerumitutkimus 2553 S -TBEAbM

Menetelmä

Kvalitatiivinen immunokromatografinen pikatesti TBE-viruksen aiheuttaman IgM-luokan vasta-aineen osoittamiseksi akuutissa puutiaisaivokuumeessa. Jos lähetetiedossa selvästi ilmenee, että kyseessä on vanhan immuniteetin selvittäminen, informoimme tilaajaa ja pyydämme vaihtamaan tutkimuksen kokonaisvasta-aineiden EIA-määritykseksi (1926 Li-TBEAb IgG ja IgM osatutkimuksineen).

Tekotiheys

VAASA: Joka päivä mikrobiologian laboratorion aukioloaikoina.

PIETARSAARI: Joka päivä laboratorion aukioloaikoina.

Tulos valmiina

Samana päivänä näytteen saapumisesta mikrobiologian laboratorioon.

Näyteastia

6 ml lisäaineeton muoviputki (BD 368501, vaaleanruskea korkki)

Näyte (minimi)

0.5 ml likvoria

Näytteen säilytys

Jääkaapissa +5 °C.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Negatiivinen tulos tarkoittaa, että likvornäytteessä ei ole IgM-luokan vasta-aineita TBE-virusta kohtaan. Negatiivinen tulos seeruminäytteestä tukee tätä tulkintaa. Jos tauti on kestänyt tarpeeksi pitkään ja potilaalla on neurologisia oireita, nämä tulokset tarkoittavat, että potilaalla ei ole akuuttia puutiaisaivokuumetta. Jos kuitenkin akuuttia TBE-virusinfektiota epäillään edelleen, pyydämme ottamaan uudet näytteet n. viikon kuluttua. Aiemmin mahdollisesti sairastettu TBE-virusinfektio (immunivaste) ei pääsääntöisesti aiheuta positiivista IgM-tulosta.

Positiivinen tulos tarkoittaa, että potilas sairastaa akuuttia puutiaisaivokuumetta. Matkailijoiden kohdalla on kuitenkin huomioitava serologisen ristireaktion mahdollisuus muiden flavivirusten kesken (mm. hyttysvälitteiset dengue, West Nile fever, Japanin enkefaliitti). Lähetteeseen on tämän vuoksi mainittava matkustusmaa.

Raja-arvoinen tulos tarkoittaa sitä, että potilas mahdollisesti sairastaa akuuttia TBE-virusinfektiota ja tulos vaatii varmistamisen uusilla näytteillä noin viikon kuluessa. Huomioi myös edellä mainittu ristireaktion mahdollisuus.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén puh. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta puh. 041 730 3918

Muutokset

*1.7.2016 Uusi tutkimus.
*1.5.2017 Tutkimuksen teko lopetettu.
*13.6.2018 Tutkimus otettu uudelleen käyttöön.
*14.2.2022 Lisätty tekopaikaksi Pietarsaari.