Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

S -Koriongonadotropiini, ihmisen (2122 S -hCG )

Tarkistettu

11.12.2009.

Tekopaikka

Vaasan keskussairaala, kliinisen kemian laboratorio/(06) 213 2519.

Yleistä

Istukan trofoblastisolut alkavat jo hyvin varhain hedelmöittymisen jälkeen tuottaa koriogonadotropiinia (hCG), joka on rakenteeltaan aivolisäkkeen LH:n, FSH:n ja TSH:n kaltainen glykoproteiini koostuen alfa- ja beetaketjuista. Biologisten vaikutusten spesifisyys liittyy beettaketjuun, joka kuitenkaan ei ole aktiivinen ilman alfaketjua. hCG vaikuttaa LH:n kaltaisesti ja sen tärkeimmän tehtävän katsotaankin olevan keltarauhasen ylläpito ensimmäisten raskausviikkojen aikana. Sen aktiivisuus saavuttaa maksiminsa raskauden kestettyä 2- 2,5 kuukautta, jonka jälkeen aktiivisuus pienenee trofoblastisolujen määrän vähetessä. hCG:tä tuotetaan paitsi normaalissa istukassa, myös erilaisissa trofoblastikudosta sisältävissä kasvaimissa, kuten istukkasyövässä, rypäleraskaudessa, munasarjasyövässä ja kivessyövässä. Aivolisäke tuottaa pieniä määriä hCG:tä, joka selittää naisilla normaalisti menopaussin jälkeen todettavan hCG-aktiivisuuden suurenemisen.

Indikaatiot

Raskauden varhaistoteaminen, kohdunulkoisen raskauden toteaminen, rypäleraskauden seuranta, istukkasyövän toteaminen ja seuranta. hCG:tä tuottavien munasarja-, kives- ym. kasvainten toteaminen ja seuranta

Menetelmä

Immunokemiallinen, elektrokemiluminesenssi (ECLIA). Menetelmä mittaa intaktin hormonin ja vapaan beta-ketjun summaa (hCG+ß).

Tekotiheys

Päivittäin, tarvittaessa päivystystutkimus.

Häiriötekijät

Jos potilaalle on annettu esim. hoidon takia hiiriperäisiä monoklonaalisia vasta-aineita, ne saattavat aiheuttaa virheellisen korkeita tai matalia hCG-tuloksia. TSH, LH ja FSH eivät häiritse menetelmää korkeissakaan pitoisuuksissa.

Näyteastia

4 ml seerumigeeliputki. Myös Li-hepariini geeliputki käy.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) seerumia tai hepariiniplasmaa.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy päivän huoneenlämmössä, 3 vuorokautta jääkaapissa ja pakasteena 1 vuoden.

Aluenäytteenotto

Voidaan lähettää huoneenlämpöisenä,mikäli perillä näytteenottopäivänä, muutoin kylmä- tai pakastelähetys.

Viitearvot

Naiset:

Fertiilit, ei raskaana alle 2 IU/l
Postmenopausaalit alle 7 IU/l
Miehet: alle 2 IU/l
Tulkinta

HCG on hyvä trofoblastisoluja sisältävien kasvainten merkkiaine. Erityisen hyödyllinen se on istukkasyövän ja rypäleraskauden yhteydessä. Rypäleraskaudessa aktiivisuus on suurempi kuin raskaudenkesto edellyttäisi. Aktiivisuudet ovat yleensä hyvässä suhteessa trofoblastisolujen määrään, joten hoitoa voidaan seurata hCG-määritysten avulla. Ei-seminoomatyyppisissä kivessyövissä hCG-aktiivisuus on suurentunut n. 50% tapauksista. Kasvainten onnistuneen hoidon jälkeen hCG häviää verenkierrosta ja mikäli pitoisuus alkaa uudelleen lisääntyä, se on merkki relapsista.

hCG-eritys on suurentunut normaalissa raskaudessa. Aktiivisuus kaksinkertaistuu n. 1,5 päivän välein ensimmäisen 6-8 viikon ajan. Seerumissa suureneminen on todettavissa noin viikon kuluttua hedelmöityksestä. Jos hCG-aktiivisuus on yli 6000 IU/l, eikä ultraäänitutkimuksessa nähdä normaalia sikiöpussia, on kyseessä todennäköisesti kohdunulkoinen raskaus.

Reagenssivalmistajan ilmoittavia pitoisuusarvoja:

Viikko Viitealue IU/l
3-4 6 - 750
4-5 141 - 7100
5-6 1400 - 31800
6-7 3300 - 163600
7-12 40000 - 210600
12-16 34400 - 58200
hCG häviää suhteellisen hitaasti (T1/2 22-23 tuntia), joten istukan täydellisen poistamisen jälkeen (esim. abortti) voidaan pieniä pitoisuuksia tavata n. 1 kuukauden ajan (tärkeää huomioida nykyisillä herkillä menetelmillä).
Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Katja Viitala p. 041 730 4070