Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

P -Koriongonadotropiini, totaali, plasmasta (21251 P -hCG-tot )

Tarkistettu

23.3.2018

Tekopaikka

HUSLAB/HUSLAB-talon Automaatiolaboratorio, puh. (09) 471 72579, arkisin klo 7.30 - 15.30.

Indikaatiot

Tutkimusta 21251 P-hCG-tot käytetään raskausdiagnostiikassa ja alkuraskauden häiriöiden arvioimisessa. Huom! Kasvaindiagnostiikassa käytetään tutkimusta 2122 S -hCG.

Esivalmistelut

Tutkimusta tilattaessa pyydetään seuraavat lisätiedot: Tautiepäilyt ja kliin.tiedot, Viimeiset kuukautiset (pvm), Raskausviikko.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen (CMIA).

Tekotiheys

Päivittäin.

Tulos valmiina

Seuraavana arkipäivänä. Perjantaisin ennen klo 12 otettu näyte ehtii kuljetukseen ja vastaus on valmis lauantaina.

Näyteastia

5 ml Li-hepariiniputki.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys

Pakastus, ellei lähetetä näyttenottopäivänä.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämpöisenä, muuten pakastelähetys.

Tulkinta

P -hCG-tot tutkimusta käytetään raskausdiagnostiikassa ja alkuraskauden häiriöiden arvioimisessa. Kohonnut koriongonadotropiinipitoisuus (hCG) fertiili-ikäisellä naisella viittaa ensisijaisesti siihen, että elimistössä on tai on ollut elävää trofoblastisolukkoa. P -hCG-tot tutkimus ei ole kuitenkaan tarkoitettu käytettäväksi trofoblastitautien eikä syövän seurantaan (myöskään miehillä), vaan tällöin tulee käyttää tutkimusta 2122S -hCG.

Seerumin hCG-pitoisuus nousee hedelmöittymisen jälkeen mitattavalle tasolle noin viikon kuluessa (5-7 päivää) ja normaalissa raskaudessa pitoisuus kaksinkertaistuu 1.5 - 2 vuorokaudessa. Kuukautisten poisjäämisen aikaan pitoisuus on jo tasoa yli 100 IU/l ja nousee sen jälkeen nopeasti. Kolmannen raskauskuukauden aikana saavutetaan huippupitoisuus (keskimäärin 100 000 IU/l) ja synnytyksen jälkeen pitoisuus palautuu tasolle alle 5 IU/l noin kolmen viikon kuluessa. Muuttumattomana pysyvä tai laskeva S-hCG-pitoisuus viittaa keskenmenon jälkitilaan tai kohdun ulkopuoliseen raskauteen. hCG-menetelmällä ei kuitenkaan voida erottaa kohdunulkoista ja kohdunsisäistä raskautta toisistaan. Ensimmäisen raskauskolmanneksen keskenmenon ja keskeytyksen jälkeen hCG:tä voi olla verenkierrossa 4 - 5 viikkoa. Rypäleraskauksissa nähdään raskauden kestoon verrattuna poikkeavan korkeita S-hCG pitoisuuksia. Istukkasyövässä S-hCG-pitoisuudet voivat olla hyvin korkeita ja hoidon jälkeiset nousevat pitoisuudet viittaavat taudin

uusiutumiseen.

Tutkimuksen P -hCG-tot määritysmenetelmä mittaa sekä intaktia hCG-dimeeriä että vapaata beta-yksikköä. P -hCG-tot -määritys voi antaa n. 30-35 % korkeampia tuloksia kuin S -hCG -menetelmä. Trofoblastitautien ja syövän seurannassa tulee käyttää 2122S -hCG.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Katja Viitala p. 041 730 4070

Muutokset

*23.3.2018 Uusi tutkimus