Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Bordetella pertussis viljely (2472 __-BopeVi )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

30.1.2018

Tekopaikka

TYKS Laboratoriotoimialue/mikrobiologia p. (02) 313 2925

Yleistä

Hinkuyskän tyypilliset oireet ovat puuskittainen oksenteluun päättyvä yöyskä ja inspiratorinen stridor. Epätyypillisiä tautimuotoja esiintyy ja varsinkin isommilla lapsilla hinkumista esiintyy harvoin. Bakteeriviljely kannattaa erityisesti ottaa pieniltä lapsilta, joilla serologinen vaste saattaa olla heikko.

Indikaatiot

Pertussis-epäily

Menetelmä

Bakteeriviljely ja tunnistus spesifisillä vasta-aineilla.

Tulos valmiina

Positiivinen n. 3 vrk:ssa, negatiivisen tuloksen varmistus kestää noin viikon. Positiivinen tulos ilmoitetaan puhelimitse.

Näyteastia

Hinkuyskän viljelypurkki (hinkupurkki) ja Copan FLOQswabs -tikku (tai alumiinivartinen kalsiumalginaattitikku). Noudettavissa mikrobiologian laboratoriosta B2.

Näyte (minimi)

Nenänieluerite otetaan Copan FLOQswabs -tikulla (tai kalsiumalginaattitikulla). Tikku työnnetään varovasti sieraimeen suoraan nenän takaseinämään hieman tikkua pyörittäen. Mikäli näytteenotto sieraimen kautta on hankalaa, sen voi ottaa suun kautta takanenänielusta. Tällöin kalsiumalginaattitikku taivutetaan n. 1 cm pumpulipäästä 90 asteen kulmaan ja tikun pää suunnataan uvulan takaa ylös nenänieluun. Näyte viljellään välittömästi huoneenlämpöiseen, vinoagaria sisältävään viljelypurkkiin agarin pinnalle. Tikkua ei tarvitse jättää purkkiin. Purkki toimitetaan heti viljelyn jälkeen mikrobiologian laboratorioon B2.

Näytteen säilytys

Kuljetuspurkki säilytetään viljelyn jälkeen +35 °C kunnes lähetetään tutkivaan laboratorioon.

Näytteen lähetys

Ma-pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Potilaan saama antibakteerilääkitys voi aiheuttaa negatiivisen viljelytuloksen. B. pertussis selvä patogeeni. Bordetella parapertussis voi olla patogeeni ja sitä tavataan hinkuyskäepidemioiden yhteydessä. Negatiivinen viljely ei sulje pois hinkuyskää.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.

Muutokset

*23.11.2017 Tekopaikkamuutos TYKSLAB:in sisällä
*30.1.2018 Näytteenottovälineen päivitys