Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

fS-C-peptidi, proinsuliinin (2503 fS-C-Pept )

Tarkistettu

19.11.2018

Tekopaikka

NordLab/ päivystyslaboratorio/ puh. 040 635 6351.

Yleistä

Insuliini erittyessään haimasta pilkkoutuu proinsuliinista insuliiniksi ja C-peptidiksi. C-peptidi kuvastaa siten insuliinin tuotantoa sekä terveillä ihmisillä, että diabeetikoilla. C-peptidin puoliintumisaika veressä on n. 20 min ja insuliinin n. 10 min.

Katso myös 1457 Pt-Glkg-R1 (Pt-Glukagonikoe).

Indikaatiot

Potilaan insuliinituotannon selvittäminen insuliinihoitoisen diabeteksen yhteydessä, aikuistyypin diabeteksessa ennen insuliinihoidon aloitusta sekä erilaisten hypoglykemiatilojen yhteydessä.

Potilasohje

Paasto yli yön.

Menetelmä

Kemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Näyteastia

4 ml seerumigeeliputki.

Näyte (minimi)

1 ml hemolysoitumatonta paastoseerumia.

Näytteen säilytys

1 vrk huoneenlämmössä, 3 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen säilytys pakastettuna -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma-pe huoneenlämmössä näytteenottopäivänä,kylmänä mikäli perillä 3 vrk:n kuluessa, muutoin pakastelähetyksenä.

Viitearvot

Paastoarvo 0.2 - 1.0 nmol/l

Tulkinta

S-C-peptidi on aina suhteutettava veren glukoosipitoisuuteen (B-Gluk). C-peptidiarvot diabeetikolla riippuvat taudin kestosta ja diabetestyypistä. Potilaan ikä ja paino vaikuttavat niin, että ylipainoiset ja vanhukset voivat saada korkeampia arvoja. Munuaisen vajaatoiminta nostaa S-C-peptidin pitoisuutta.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Katja Viitala p. 041 730 4070

Muutokset

*28.4.2006 tekopaikka, menetelmä- ja viitearvomuutos.
*31.8.2015 Päivityksiä tekotiheyteen, näytteen säilytys- ja lähetys tarkennettu vastaamaan NordLabin ohjeita.
*19.11.2018 Tarkistettu.