Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Puutiaisenkefaliittivirus, IgM vasta-aineet (2553 S -TBEAbM )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

11.2.2022

Tekopaikka

Fimlab Laboratoriot Oy Vaasa/Kl. mikrobiologian laboratorio p. (06) 2132842 ja Fimlab Laboratoriot Oy Pietarsaari p. (06) 786 1772 / 041 730 7369.

Indikaatiot

Puutiaisaivokuume-epäily (Tick-born encephalitis). Tauti on punkkien levittämä virustauti, jota esiintyy eniten heinä-lokakuun aikana. Taudin ensivaiheessa esiintyy kuumetta ja erilaisia infektio-oireita. Noin kolmasosa infektoituneista saa kolmen viikon sisällä enkefaliittioireita. Neurologisten oireiden ilmaantuessa vasta-aineita on osoitettavissa seerumista (ja usein myös likvorista). Seerumin (ja likvorin) TBEAbM-tutkimuksissa osoitetaan vain akuutin vasteen IgM-luokan vasta-aineita.

Menetelmä

Kvalitatiivinen immunokromatografinen pikatesti TBE-viruksen aiheuttaman IgM-luokan vasta-aineen osoittamiseksi akuutissa puutiaisaivokuumeessa. Jos lähetetiedossa selvästi ilmenee, että kyseessä on vanhan immuniteetin selvittäminen, informoimme tilaajaa ja pyydämme vaihtamaan tutkimuksen kokonaisvasta-aineiden EIA-määritykseksi (3756 S -TBEAb IgG ja IgM osatutkimuksineen).

Tekotiheys

VAASA: Joka päivä mikrobiologian laboratorion aukioloaikoina.

PIETARSAARI: Joka päivä laboratorion aukioloaikoina.

Tulos valmiina

Samana päivänä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Näyteastia

5 ml seerumiputki (punainen korkki) tai 4 ml Li-hepariiniputki (vihreä korkki).

Näyte (minimi)

2 ml seerumia tai plasmaa

Näytteen säilytys

Jääkaapissa +5 °C.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Negatiivinen tulos tarkoittaa, että näytteessä ei ole IgM-luokan vasta-aineita TBE-virusta kohtaan. Jos tauti on kestänyt tarpeeksi pitkään ja potilaalla on neurologisia oireita, tämä tarkoittaa, että potilaalla ei ole akuuttia puutiaisaivokuumetta. Jos kuitenkin akuuttia TBE-virusinfektiota epäillään edelleen, pyydämme ottamaan uuden näytteen n. viikon kuluttua. Aiemmin mahdollisesti sairastettu TBE-virusinfektio (immunivaste) ei pääsääntöisesti aiheuta positiivista IgM-tulosta.

Positiivinen tulos tarkoittaa, että potilas sairastaa akuuttia puutiaisaivokuumetta. Matkailijoiden kohdalla on kuitenkin huomioitava serologisen ristireaktion mahdollisuus muiden flavivirusten kesken (mm. hyttysvälitteiset dengue, West Nile fever, Japanin enkefaliitti). Lähetteeseen on tämän vuoksi mainittava matkustusmaa.

Raja-arvoinen tulos tarkoittaa sitä, että potilas mahdollisesti sairastaa akuuttia TBE-virusinfektiota ja tulos vaatii varmistamisen uudella näytteellä noin viikon kuluessa. Huomioi myös edellä mainittu ristireaktion mahdollisuus.

Yhteyshenkilöt

Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén puh. 041 7303503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta puh. 041 7303918.

Muutokset

*1.7.2016 Uusi tutkimus.
*1.5.2017 Tutkimuksen teko lopetettu.
*13.6.2018 Tutkimus otettu uudelleen käyttöön
*14.2.2022 Lisätty tekopaikaksi Pietarsaari