Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet
13.6.2017
Vaasan KS/Kliinisen mikrobiologian laboratorio/(06) 2132842.
Ulosteviljely 1 on tarkoitettu ripulitautien bakteerietiologian selvittämiseen. Katso erikseen antibioottiripulitutkimukset 6141 F -CldTNhO!
Katso erilliset potilasohjeet Avföringsprov vid diarré förorsakad av bakterie ja Ulostenäyte bakteeriripuliepäilyssä.
Bakteeriviljely selektiivisille elatusaineille. Salmonellalle tehdään lisäksi rikastusviljely. Tutkimuksella haetaan salmonella-, shigella-, yersinia- ja kampylobakteerilajeja ulostenäytteistä. Löydetyt lajit nimetään (salmonellojen ja shigellojen varmistus/nimeäminen THL:ssa) ja salmonelloille, shigelloille ja kampylobakteereille tehdään herkkyysmääritys.
Arkisin (ma-pe).
Negatiivinen tulos on valmiina 2 - 3 päivän kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon.
Näytteen epäasiallinen säilytys ennen viljelyä.
Muista hyvä käsihygienia jo näytteenottovaiheessa. Kuvaa lähetteessä potilaan oireet ja mainitse potilaan mahdollinen matkustusmaa ja -ajankohta. Tilaa tarvittaessa 4103 F -EHEC jos ripuli on veristä.
Bakteerikuljetustikku ja ulostepurkki.
Ulostetta bakteerikuljetustikkuun ja ulostenäytepurkkiin n. 1/3 purkin tilavuudesta.
Näytteet toimitetaan mahdollisimman nopeasti laboratorion tarvikejakelun (B3) kylmätiskiin. Ellei näin voida tehdä, näytteet säilytetään jääkaapissa (ei ruokien yhteydessä!) ennen kuljetusta. Näytteet säilyvät jääkaappilämpötilassa 1 - 2 vrk.
Kylmäkuljetusta suositellaan. Ympäristölämpötilassa kuljetettaessa näytteet on pakattava niin, etteivät ne jäädy talvella tai kuumene kesällä. Bakteeriviljelynäytteet eivät kestä jäätymistä ja vastaavasti yli huoneenlämpötilassa näytteiden säilyvyys heikkenee merkittävästi.
Negatiivinen.
Positiivinen tulos on merkki ripulin bakteerietiologiasta. Yksi negatiivinen viljelytulos ei välttämättä sulje pois bakteerin aiheuttamaa ripulia, koska bakteerin erittyminen ulosteeseen voi olla ajoittaista. Potilaan saama antibioottilääkitys voi myös aiheuttaa negatiivisen viljelytuloksen.
Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.
*2.4.2014 Ensisijaiseksi tutkimukseksi 6141 F-CldTNhO
*13.6.2017 Näytemäärän muutos