Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

__-Varicella-Zoster virus, osoitus (3529 __-VZVAg )

Tarkistettu

8.8.2018

Tekopaikka

TYKS Laboratoriotoimialue/mikrobiologia: (02) 313 9163, vastauskyselyt (02) 313 9164.

Yleistä

Antigeenin osoitus on ensisijainen laboratoriomenetelmä vesirokko­virusinfektioiden diagnostiikassa.

Indikaatiot

Vesirokkoviruksen (varicella-zoster) aiheuttamien tautien (mm. vesirokko, vyöruusu, rakkulaiset iho- ja limakalvoinfektiot, meningoenkefaliitti, immuunipuutteisten potilaiden infektiot) diagnostiikka.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA)

Tulos valmiina

Tulos valmiina normaalisti seuraavana päivänä näytteen saapumisesta. Positiiviset vastaukset ilmoitetaan puhelimitse heti testin suorittamisen jälkeen.

Näyteastia

Pumpuli- tai dacron-tikku UTM-viruskuljetusputkessa (punakorkkinen putki, jossa on 3 ml punertavaa kuljetusnestettä.) Viruskuljetusputkia saa mikrobiologian laboratoriosta (B2) tai B3 tarvikejakelun kaapista.

Näyte (minimi)

Näyte otetaan infektioalueelta, jos mahdollista tuoreesta rakkulasta, koska viruksen määrä on niissä suurin. Runsas näyte lisää tutkimuksen herkkyyttä. Pumpuli- tai dacron näytteenottotikulla (alginaatti - ja hiilitikut eivät sovellu näytteenottoon) rikotaan rakkulan pinta ja pyritään saamaan näytteeseen infektoituneita soluja rakkulan pohjasta. Tikku katkaistaan kuljetusnestettä sisältävään putkeen. Näyte toimitetaan laboratorion kylmätiskiin. Samasta näytteestä voidaan tehdä myös HSV-viljely.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy päiviä +4°C:ssa tai huoneenlämmössä.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämmössä. Näyte kestää kuljetusta hyvin, koska tutkimus ei edellytä ”elävien”infektiokykyisten virusten olemassaoloa. Voidaan lähettää laboratorioon normaalia postia käyttäen.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen / negatiivinen + lausunto. Normaalisti negatiivinen. Positiivinen löydös on osoitus joko primaarista (vesirokko) tai reaktivoituneesta (vyöruusu) vesirokkovirusinfektiosta.

Yhteyshenkilöt

Mikrobiologi Roosa Savolainen p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. (06) 213 2840

Muutokset

*23.7.2014 yhteystiedot
*12.1.2018 Näyteastian muutos