Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet
11.4.2022
Fimlab Vaasan keskussairaalan laboratorio (B3) sekä Maalahden ja Laihian laboratoriot.
Streptococcus pyogenes (ryhmä A) on tonsilliittipatogeeni, jota löytyy jonkin verran myös terveiltä ihmisiltä. Nieluviljely 2703 Ps-StrVi on herkempi menetelmä saada A-ryhmän streptokokki osoitettua, ja sitä tulisi käyttää erityisesti epidemiatilanteissa sekä pitkittyneiden oireiden selvittelyssä. Nieluviljely löytää myös muut tonsilliittia aiheuttavat beetahemolyyttiset streptokokit (C- ja G-ryhmä), joita A-antigeeninosoitustutkimus ei havaitse.
Streptococcus pyogeneksen (ryhmä A) aiheuttaman tonsilliitin pikadiagnostiikka.
Antigeeniosoitus kvalitatiivisella immunokromatografisella pikatestillä.
Noin 2 tunnin sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.
Liiallinen liman tai veren määrä näytteessä voi johtaa väärään positiiviseen tulokseen.
Testipakkauksen mukana tuleva steriili pumpulitikku, joka katkaistaan näytteenoton jälkeen tehdaspuhtaaseen putkeen. Tikkuja saa Vaasan keskussairaalan kliinisen kemian laboratoriosta (B3) p. 06 213 2511. Huom. Muita näytetikkuja ei saa käyttää!
Kieli painetaan alas ja pumpulitikulla kerätään nielunäyte hankaamalla nielun takaosaa, nielurisoja ja muita tulehtuneita alueita. Vältä koskemasta tikulla kieltä, poskia tai hampaita. Vältä myös liiallista limaa tai verta. Pumpulitikku katkaistaan tehdaspuhtaaseen putkeen ja näyte toimitetaan välittömästi laboratorioon.
Pikadiagnostinen hyöty saadaan vain, jos tutkimus tehdään mahdollisimman nopeasti. Näyte säilyy max. 8 h huoneenlämmössä ja max. 3 vrk jääkaappilämpötilassa (2-8 C).
Negatiivinen tulos viittaa muuhun kuin A-ryhmän streptokokin aiheuttamaan tonsilliittiin tai se voi johtua myös testin epäherkkyydestä tunnistaa pieniä antigeenimääriä. Testi ei erota akuuttiin infektioon sairastuneita oireettomista kantajista.
Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918
*30.6.2015 Tuloksen valmistuminen
*9.9.2016 Näyteastia muutettu
*20.9.2017 Tutkimus valmis -kohta muutettu
*3.12.2018 Menetelmä- ja tekopaikkamuutos
*11.4.2022 Menetelmä- ja näyteastiamuutos