Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Ps-Streptococcus Pyogenes (A), antigeeni (3635 Ps-StrAAg )

Tarkistettu

3.12.2018

Tekopaikka

Antigeeniosoitus keskussairaalan laboratoriossa B3, Tammikaivontien näytteenotossa, Laihian ja Maalahden laboratorioissa. (Nieluviljely keskussairaalassa)

Yleistä

Streptococcus pyogenes (ryhmä A) on tonsilliittipatogeeni, jota löytyy jonkin verran myös terveiltä ihmisiltä. Nieluviljely 2703 Ps-StrVi on herkempi menetelmä saada A-ryhmän streptokokki osoitettua, ja erityisesti epidemiatilanteissa sitä tulisi aina käyttää. Nieluviljely löytää myös muut beetahemolyyttiset tonsilliittipatogeenit (C- ja G-ryhmä), joita A-antigeeninosoitustutkimus ei havaitse.

Indikaatiot

Streptococcus pyogeneksen (ryhmä A) aiheuttaman tonsilliitin pikadiagnostiikka silloin, kun nieluviljelyvastausta ei voida odottaa.

Esivalmistelut

Muista lisäksi tilata tarvittaessa tutkimus 2703 Ps-StrVi ja ota viljelynäyte kuten antigeeninosoitusnäyte, mutta bakteeriviljelytikkuun. Suosituksena on, että A-antigeeninosoitusta voidaan käyttää pikadiagnostisena keinona, mutta negatiivisiksi jääneet näytteet tulisi varmistaa varsinaisella nieluviljelyllä.

Menetelmä

Antigeeniosoitus immunologisella pikatestillä.

Tulos valmiina

Noin 2 tunnin sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Näyteastia

QuikRead go Strep A, sterile flocked swab. Tikkuja saa kliinisen kemian laboratoriosta p. 06 213 2511. Huom. Muita näytetikkuja ei saa käyttää!

Näytteenotto

Ennen näytteenottoa suositellaan potilaan olevan syömättä ja juomatta. Kieli painetaan alas ja nielurisojen pinnasta hangataan eritettä mahdollisimman runsaasti QuikRead go-tikkuun. Näytettä ei saa ottaa peitteiseltä alueelta ja näyte ei saa sisältää limaa/sylkeä. Näyte toimitetaan välittömästi laboratorioon kylmäpakkauksessa.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy max. 48 h 2-8 °C:ssa. Välittömästi toimitettava näyte voidaan toimittaa laboratorioon huoneenlämmössä. Pikadiagnostinen hyöty saadaan vain, jos tutkimus tehdään mahdollisimman nopeasti.

Viitearvot

Negatiivinen tulos viittaa muuhun kuin A-ryhmän streptokokin aiheuttamaan tonsilliittiin tai se voi johtua myös testin epäherkkyydestä tunnistaa pieniä antigeenimääriä. Testi ei erota akuuttiin infektioon sairastuneita oireettomista kantajista.

Yhteyshenkilöt

Mikrobiologi Roosa Savolainen p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. (06) 213 2840

Muutokset

*30.6.2015 Tuloksen valmistuminen
*9.9.2016 Näyteastia muutettu
*20.9.2017 Tutkimus valmis -kohta muutettu
*3.12.2018 Menetelmä- ja tekopaikkamuutos