Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Ps-Bakteeri, viljely (4290 Ps-BaktVi )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

28.01.2009

Tekopaikka

Vaasan KS/Kl. mikrobiologian laboratorio/(06) 2132842

Indikaatiot

Bakteerietiologian selvittely, esim. pienten lasten bakteeriperäisiksi arvioidut faryngiitit ja muut ylähengitystieoireet, Arcanobacterium haemolyticum -faryngiitti, bakteerikantajuuden selvittely (Neisseria meningitidis ym.; lähetteessä on kerrottava, minkälaisesta kantajuudesta ollaan kiinnostuneita).

Menetelmä

Bakteeriviljely. Maljalla kasvavat merkittävät bakteerit tunnistetaan lajitasolle ja niille tehdään herkkyysmääritys. Menetelmä ei kata anaerobibakteereita eikä erityisviljelyä vaativia bakteereita (esim. Corynebacterium diphtheriae tai Bordetella pertussis).

Tekotiheys

ma - su.

Tulos valmiina

Negatiivinen tulos valmiina 2 työpäivää näytteen saapumisesta laboratorioon, positiivinen tulos vie 2(-3) työpäivää.

Näyteastia

Bakteerikuljetustikku.

Näytteenotto

Ennen näytteenottoa suositellaan potilaan olevan syömättä ja juomatta. Näyte otetaan bakteerikuljetustikkuun nielurisakudoksen pinnalta (peitteistä) ja takanielusta pyöritellen riittävän voimakkaasti. Keskussairaalassa näyte toimitetaan B3:n tarvikejakelun kylmätiskiin. Vaasan terveyskeskuksessa otetut näytteet toimitetaan pääterveysaseman laboratorioon.

Viitearvot

Nielun normaalifloora -vastaus viittaa faryngiitissä muuhun kuin bakteerietiologiaan.

Tulkinta

Tutkimuksen tulkinta riippuu olennaisesti lähetetiedoista, erityisesti potilaan kliinisistä infektio-oireista ja kantajuusepäilyssä tarkemmasta tilannekuvauksesta ja potilaan perussairaudesta (immunosuppressiotila?). Jos tutkimuksessa löydetään nielun normaalifloorasta selvästi poikkeava runsas bakteerikasvu, vaikka kyseessä ei olisi em. faryngiittien aiheuttaja, kommentoidaan löydöstä.

Yhteyshenkilöt

Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.