Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

__-Herpes simplex virus, pikaviljely (4401 __-HSVPVi )

Tarkistettu

8.8.2018

Tekopaikka

TYKS Laboratoriotoimialue/mikrobiologia: (02) 313 9163, vastauskyselyt (02) 313 9164.

Yleistä

Viljely on ylivoimaisesti herkin ja luotettavin menetelmä etenkin genitaalialueen herpesinfektioiden diagnostiikassa, joten viljelyä tulee käyttää ensisijaisena laboratoriomenetelmänä.

Indikaatiot

Herpesvirusinfektioiden (mm. rakkulaiset iho- ja limakalvoinfektiot, kervisiitti, uretriitti, keratiitti) diagnostiikka.

Menetelmä

Soluviljelmä infektoidaan näytteellä. Yhden vuorokauden viljelyn jälkeen infektoidusta solukosta suoritetaan immunoperoksidaasivärjäys HSV-1- ja HSV-2-tyyppispesifisillä monoklonaalisilla vasta-aineilla.

Tulos valmiina

Tulos valmiina normaalisti seuraavana päivänä näytteen saapumisesta.

Näyteastia

UTM-viruskuljetusputki: Punakorkillinen putki, joka sisältää 3 ml punertavaa kuljetusnestettä. Putkia saa mikrobiologian laboratoriosta B2 tai B3 tarvikejakelusta kaapista.

Näyte (minimi)

Näyte otetaan infektoituneelta alueelta tuoreesta rakkulasta pumpuli-,dacron- tai rayontikulla (ei alginaatti- ja hiilitikku). Viruksen määrä on tuoreessa rakkulassa suurin. Rupivaiheessa virus voidaan osoittaa enää vain noin neljäsosassa tapauksista. Näytteenottotikulla rikotaan rakkulan pinta ja pyritään saamaan näytteeseen infektoituneita soluja rakkulan pohjasta. Tikku katkaistaan kuljetusnestettä sisältävään putkeen. Jos rakkuloita ei ole näytteenottohetkellä näkyvissä, näyte kannattaa ottaa siltä alueelta, jossa rakkuloita on ollut, eikä automaattisesti esim. cervixistä. Huom! Selkäydinnestenäytteistä PCR on aina ensisijainen tutkimusmenetelmä 4404 Li-HSVNhO

Näytteen säilytys

Jääkaapissa +4 °C:ssa, myös viikonlopun yli. Näytettä ei saa pakastaa.

Näytteen lähetys

Ma - pe kylmälähetyksenä. Pitkäaikaisessa kuljetuksessa kylmäastian käyttö on suositeltavaa.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen (viruksen nimi) / negatiivinen. Positiiviset löydökset ilmoitetaan puhelimitse. Positiivinen löydös on osoitus joko primaarista tai rekurroivasta herpes simplex-virusinfektiosta. Viruksen kantajat saattavat erittää virusta ilman paikallisoireita.

Yhteyshenkilöt

Mikrobiologi Roosa Savolainen p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. (06) 213 2840

Muutokset

*12.1.2018 Kuljetusputken muutos