Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

S -COVID-19-koronavirustauti, vasta-aineet (6476 S -CV19Ab )

Tarkistettu

13.5.2020

Tekopaikka

Fimlab Tampereen toimipiste. Fimlab Contact Center: (03) 311 77800 valitse VIP-nro.

Yleistä

COVID-19 (Coronavirus disease 2019) on uuden koronaviruksen (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, SARS-CoV-2) aiheuttama tauti, joka ensimmäisen kerran havaittiin Kiinassa vuoden 2019 lopulla ja joka on sittemmin levinnyt pandemiaksi. Virus aiheuttaa hengitystieinfektioita lievästä taudista henkeä uhkaaviin keuhkokuumeisiin ja happeutumishäiriöihin. Akuutti tauti todetaan nenänielusta otetusta tikkunäytteestä nukleiinihapon osoitustestillä (6466 -CV19NhO).

COVID-19-vasta-aineita muodostuu vereen yleensä 3 viikon kuluessa tartunnasta/oireiden alkamisesta. Täten testitulos kertoo, onko potilas sairastanut COVID-19-taudin. Positiivisen tuloksen perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, onko henkilö suojassa uudelta tartunnalta, koska toistaiseksi ei tiedetä, millainen immuniteetti on suojaava ja kuinka pitkään.

Koska sairastettu COVID-19-tauti on Suomessa toistaiseksi ilmeisen harvinainen ja testitulokseen liittyy väärien positiivisten ja negatiivisten tuloksen mahdollisuus, tuloksen tulkinnassa on noudetatettava varovaisuutta ja tulos on suhteutettava potilaan kliinisiin tietoihin. Vasta-ainetesti ei sovellu tuoreen infektion diagnostiikkaan.

Indikaatiot

Epidemiologisten tilanteiden selvittely, seroepidemiologinen seuranta. Yksittäisen potilaan kohdalla vasta-ainetestiä voidaan käyttää harkiten apuna epäselvän ja/tai pitkittyneen diagnostisen tilanteen selvittelyssä. Tilaus vain infektiolääkärin konsultaation perusteella.

Menetelmä

IgG-vasta-aineiden määrittäminen elektrokemiluminometrialla (ECLIA).

Tulos valmiina

Arkipäivisin 3-5 vrk:n kuluessa näytteen saapumisesta.

Tärkeää

Positiivisen tuloksen perusteella ei voi päätellä, onko henkilö suojassa uudelta tartunnalta, koska toistaiseksi ei tiedetä, millainen immuniteetti on suojaava ja kuinka pitkään.

Koska sairastettu COVID-19-tauti on Suomessa toistaiseksi ilmeisen harvinainen ja testitulokseen liittyy väärien positiivisten ja negatiivisten tuloksen mahdollisuus, tuloksen tulkinnassa on noudetatettava varovaisuutta ja tulos on suhteutettava potilaan kliinisiin tietoihin.

Selvästi lipeemisistä, hemolyyttisistä tai ikteerisistä näytteistä ei suositella määritystä tehtäväksi. Biotiinihoitoa saavilla potilailla näytteen korkea biotiinipitoisuus saattaa vaikuttaa testitulokseen.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte (minimi)

Seerumi 1 ml. Seerumi tulee erotella näytteenottopäivänä.

Näytteeksi käy myös EDTA- ja Li-hepariini-plasma.

Näytteen lähetys

Seeruminäyte säilyy 4 vrk jääkaappilämpötilassa, kuljetus huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys (ja tällöin kuljetus) pakastettuna.

Viitearvot

Negatiivinen

Reaktiivisiin (pos tai pos/neg) tuloksiin liitetään lausunto.

Tulkinta

Positiivinen testitulos viittaa siihen, että potilas sairastanut COVID-19-taudin. Positiivisen tuloksen perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, onko henkilö suojassa uudelta tartunnalta.

Negatiivinen testitulos viittaa siihen, että potilas ei ole sairastanut COVID-19-tautia. Mikäli oireiden alusta on alle 3 viikkoa, potilaasta on syytä tutkia II-näyte kolmen viikon kohdalla oireiden alkamisesta.

Huom! Tuore tauti todetaan ensisijaisesti aina nukleiinihapon osoitustestillä (6466 -CV19NhO).

Mikäli testitulos jää raja-arvoalueelle (pos/neg), tulos on epävarma ja potilaasta on syytä tutkia II-näyte viikon kuluttua.

Koska sairastettu COVID-19-tauti on Suomessa toistaiseksi ilmeisen harvinainen ja testitulokseen liittyy väärien positiivisten ja negatiivisten tuloksen mahdollisuus, tulosten tulkinnassa on noudetatettava varovaisuutta ja tulokset on suhteutettava potilaan kliinisiin tietoihin. Vasta-ainetesti ei sovellu tuoreen infektion diagnostiikkaan.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: mikrobiologi Roosa Savolainen p. 041 7303503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 7303918

Muutokset

*13.5.2020 Uusi tutkimus