Vaasa, laboratorio-ohjekirja

E -Vastasyntyneen ABORh ja Coombs (8364 E -ABOD )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

23.10.2009

Tekopaikka

Vaasan KS/Verikeskus/(06) 213 2522

Yleistä

Tutkimuksessa määritetään vastasyntyneen punasolujen ABORh(D)-ryhmä sekä tehdään E -Coomb-O, jossa tutkitaan, onko punasolujen pinnalle kiinnittynyt IgG-luokan vasta-aineita tai komplementin C3d-komponenttia. ABO-isoagglutiniineja ei tutkita, koska vastasyntynyt ei vielä muodosta niitä.

Tutkimuksessa käytetty anti-D-reagenssi on valittu siten, että se tunnistaa myös DVI-variantin, josta puuttuu joitakin D-antigeenin epitooppeja. Vaikka DVI -variantin omaavia henkilöitä verituotteiden saajina pidetäänkin käytännössä Rh(D) negatiivisina, voi kuitenkin myös DVI -antigeeni aiheuttaa Rh-immunisaation ja johtaa vastasyntyneen hemolyyttiseen tautiin.

Tässä tutkimuksessa määritettyä veriryhmää ei tule käyttää verensiirrossa. Verensiirtoa varten tulee tilata tavanomainen veriryhmämääritys (2951 E-ABORh) ja ottaa näytteet sen mukaisesti.

Indikaatiot

Vastasyntyneen hemolyyttisen taudin epäily.

Menetelmä

Geelisentrifugaatiomenetelmä, jossa mikrokyveteissä olevat monoklonaaliset vasta-aineet (anti-A, anti-B, anti-AB, anti-D ja anti-IgG/C3d) agglutinoivat punasolut jos niiden pinnalla on vastaava antigeeni.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus.

Tulos valmiina

Tekopäivän aikana.

Näyteastia

3 ml EDTA-putki (liila korkki) tai 0.5 ml mikro-EDTA-putki (Microtainer, liila korkki).

Näytteenotto

Napaverinäytteen ottaa osasto. Toimitetaan mahdollisimman pian laboratorioon.

Näyte (minimi)

1 ml napaverta EDTA-putkeen (varottava kontaminoitumista Whartonin hyytelöllä) tai 500 kapillaariverta mikro-EDTA-putkeen.

Näytteen säilytys

1 vrk huoneenlämmössä.

Tulkinta

ABORh(D)-ryhmä (E -ABOD) ja Coombs (E-Coomb-O) vastataan ATK:lla erikseen omina tutkimuksinaan. Tällä tutkimuksella määritettyä veriryhmää ei viedä veriryhmärekisteriin, eikä käytetä verensiirrossa.

Coombs vastataan asteikolla: negatiivinen (NEGAT), heikosti positiivinen (HEIKKO POS), positiivinen (POSIT).

Positiivinen Coombs viittaa vasta-aineiden kiinnittymiseen lapsen punasolujen pinnalle (ks. lisäksi 3015 E -Coomb-O). Lapsen veriryhmä antaa viitteitä ABO- tai Rh-immunisaation mahdollisuudesta.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529