Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

P -Haptoglobiini (8378 P -Haptog )

Tarkistettu

6.3.2020

Tekopaikka

HUSLAB/ Asiakasneuvonta, puh. (09) 471 72579. Päivystysajan tiedustelut puh. (09) 471 72645.

Indikaatiot

Hemolyysin osoittaminen.

Menetelmä

Fotometrinen, immunokemiallinen.

Tekotiheys

Arkisin ma-pe.

Tulos valmiina

2 arkipäivän kuluessa.

Näyteastia

4 ml Li-hepariiniputki, myös geeliputki soveltuu.

Näyte (minimi)

0.5 ml (0.1 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 1 viikon jääkaapissa +5 °C, pidempiaikainen säilytys pakastettuna -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma-pe huoneenlämmössä.

Viitearvot
Lapset, alle 10 v alle 3 g/l
Aikuiset 0.29 - 2 g/l
Tulkinta

Haptoglobiini (Haptog) on maksan syntetisoima proteiini, joka sitoo plasmaan hemolyysissä vapautuneen hemoglobiinin. Suuren kokonsa ansiosta haptoglobiini-hemoglobiini- kompleksi ei erity elimistöstä munuaisten kautta, joten haptoglobiini säästää näin munuaistubuluksia ja hemoglobiinin ja raudan menetykseltä vältytään. Maksan RES- solut eliminoivat kompleksin nopeasti. Tämä prosessi muodostaa haptoglobiinin fysiologisen tehtävän. Seerumin haptoglobiinin leveähkö viitealue selittyy pääasiassa proteiinin kulutuksen vaihtelulla eri henkilöillä.

Haptoglobiinin määritys on eräs herkimpiä menetelmiä hemolyysin toteamiseksi. Sen pitoisuus voi olla mittaamattoman alhainen hemolyyttisissä tiloissa. Vahvasti alentuneeseen plasman haptoglobiinin pitoisuuteen voi olla syynä intravaskulaarinen tai ekstravaskulaarinen hemolyysi, inefektiivinen erytropoieesi, malaria tai muu hemolyyttinen tila. Haptoglobiini voi myös olla alentunut läppäproteesipotilaalla, aortastenoosissa, hepato- tai splenomegaliassa, hepatiiteissa, maligniteeteissa, joihin liittyy maksa- tai luuydinmetastointi, kirroosissa, leukemiassa ja polysytemiassa.

Haptoglobiini kuuluu akuutin faasin proteiineihin, ja sen pitoisuus nousee akuutin faasin reaktiossa (infektiot, inflammaatiot, kudosvauriot) 1 -2 vuorokauden kuluessa noin 2 - 4 kertaa viiteylärajan suuruiseksi. Akuutissa glomerulonefriitissä nousu voi olla korkeampikin. Mikäli tilaan liittyy myös hemolyysiä, nousu voi puuttua. Haptoglobiinin pitoisuutta on näissä tapauksissa syytä verrata muiden akuutin faasin proteiinien (esim. CRP tai alfa-1- antitrypsiini).

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Katja Viitala p. 041 730 4070

Muutokset

*12.04.2013 Tekopaikkamuutos.
*19.11.2018 Yhteystietojen ja näytetilavuustietojen päivitys.
*6.3.2020 Näytteen lähetysohjeen päivitys.