1
Vaasan Keskussairaala Kliinisen kemian laboratorio |
Tiedote |
Vasa Centralsjukhus Klinisk kemiska laboratoriet |
Vaasan keskussairaalan kliinisen kemian laboratorio muuttaa 01.04.2001 klo 22.00 lähtien glukoosin näytemuotoa. Kokoveren glukoosimenetelmä (1467 fB-Gluk, 1462 B-Gluk) poistuu ja siirrytään laskimo- tai ihopistosnäytteen plasman glukoosiin (1468 fP-Gluk, 1471 P -Gluk). Samassa yhteydessä muuttuvat myös paasto- ja toimintakokeiden glukoosin viitearvot.
Myös osastoilla käytössä olevat kokoveritason glukoosipikamittarit vaihdetaan plasmatasoa tulostaviin mittareihin. Vaihdon käytännön järjestelyistä huolehtii diabeteshoitaja.
Syynä muutokseen on siirtyminen kansainvälisesti yhteneviin viitearvoihin sekä plasmanäytteisiin perustuvat uudet WHO:n ja ADA:n (American Diabetes Association) diabeteksen luokittelukriteerit ja niihin liittyvät viitearvot.
Kansainvälisesti, etenkin anglosaksisessa maissa on jo vuosia käytetty glukoosin näytemuotona plasmaa, johon uudet WHO:n ja ADA:n suositukset vuosilta 1998 ja 1999 viittaavat. Sen sijaan kokoveri on ollut käytössä lähinnä osassa pohjoismaita ja Suomessa. Suomessa viime vuosina käytäntö on kuitenkin ollut epäyhteinäinen ja osa yliopisto- ja keskussairaaloista on jo siirtynyt kokoverestä seerumiin tai plasmaan.
Eri näytemuotojen vaihteleva tulostaso onkin aiheuttanut ongelmia ja sekaannusta. Potilaan kokoveren glukoosi on noin 10-15% matalampi kuin plasman taso, johtuen punasolujen plasmaa selvästi matalammasta glukoosipitoisuudesta. Kokoveren ja plasman eroon vaikuttaa lisäksi punasolujen kokonaistilavuuden vaihtelu suhteessa plasmatilavuuteen eli hematokriitti. Ero on suurempi hematokriitin ollessa korkea. Plasmaan siirtymistä onkin perusteltu juuri yhtenäiseen kansainväliseen tulostasoon siirtymisellä, plasmanäytteen soveltuvuudella uusiin analysaattoreihin sekä määritystulosten riippumattomuudella potilaan hematokriittitasosta.
Kokoveren käyttöä on aikaisemmin puoltanut lähinnä analyysiin tarvittava pieni näytetilavuus, mikä lasten näytteissä on ollut tärkeää. Myös aikaisemmissa seerumi/plasma-koeputkissa esiintynyt glukoosin huono säilyvyys (glykolyysin käynnistyminen näytteessä on laskenut glukoositasoa hyvinkin nopeasti näytteen oton jälkeen) on suosinut kokoverta, jossa näyte on heti näytteenottovaiheessa käsitelty säilyväksi. Nykyisin nämä asiat eivät kuitenkaan ole enää ongelmia, koska analysaattorit käyttävät määrityksissä hyvin pieniä plasmamääriä ja glukoositaso säilyy hyvin uusissa glykolyysiä estävissä koeputkissa (FC- eli fluoridisitraatti-näyteputket) sekä noudattamalla nopeaa näytteenottotekniikkaa ja näytteen jäähdyttämistä.
Glukoosin näytemuodon muutos toteutetaan käytännössä ottamalla käyttöön uudet tutkimusnimikkeet (ks. alla).
Uusi tutkimus | Vanha tutkimus |
1471P-Gluk | 1462 B -Gluk |
1468 fP-Gluk | 1467 fB-Gluk |
2
Vaasan Keskussairaala Kliinisen kemian laboratorio |
Tiedote 1.4.2001 |
Vasa Centralsjukhus Klinisk kemiska laboratoriet |
VKS:n osastoilla olevat kokoveren glukoositasoa mittaavat pikamittarit tullaan korvaamaan plasmatasoa tulostavilla mittareilla (Glucometer Elite XL, Suomen Bayer Oy). Vanhojen mittareiden vaihdon ja uusien mittareiden jakelun hoitaa diabeteshoitaja, liuskat ja kontrolliliuokset hankitaan apteekista kuten tähänkin asti.
Plasmatason liuskan tuotekoodi on 3942.
Lastenosastolla olevat kokoveren glukoosia mittaavat pikamittarit tullaan vaihtamaan laboratorion toimesta uusiin Glucometer Elite XL-mittareihin.
Lääkäreitä tullaan informoimaan muutoksesta tämän tiedotteen lisäksi lääkäripalaverissa ja tarvittaessa osastojen palavereissa (ylilääkäri Esa Hämäläinen).
Osastojen henkilökunta saa informaatiota diabeteshoitajalta.
Aluesairaaloiden ja terveyskeskusten laboratoriohenkilökunnalle toimitetaan asiasta erillinen tiedote (aluekemisti Matti Väisänen).
Vastuuhenkilö ja kyselyt:
Sairaalakemisti Rauli Ruhanainen puh. 06-323 2501 (haku 81-2501)
rauli.ruhanainen [ät] vshp.fi
Aluekemisti Matti Väisänen puh. 06-323 2502 (haku 81-2502)
matti.vaisanen [ät] vshp.fi
Ylilääkäri Esa Hämäläinen puh. 06-323 2500 (haku 81-2500).
esa.hamalainen [ät] vshp.fi
Tiedoksi
Rauli Ruhanainen sairaalakemisti |
Esa Hämäläinen ylilääkäri |
Jakelu
Vaasan keskussairaalan lääkärit ja osastot.
Liitteet:
Liite 1. Lisätietoa muutoksesta