Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Dengue ja zikavirus, nukleiinihappo (kval) (0790 __-DeZiNhO )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

15.5.2018

Tekopaikka

HUSLAB/virologian yksikkö, puh. (09) 471 73117.

Indikaatiot

Matkailijan dengue- ja zikavirus-infektioiden osoittaminen oireisen infektion alkupäivinä. Mikäli oireiden alusta yli 5 vrk, suositellaan kokoveri- sekä virtsanäytettä.

Esivalmistelut

Dengue- tai zikavirus-infektiota epäiltäessä suosittelemme nukleiinihappotutkimuksen lisäksi 0784 S -DeZAgAb -tutkimusta, joka sisältää zikavirus-IgM-määrityksen lisäksi myös flavi-(dengue)virus-IgG-määrityksen sekä erotusdiagnostisesti tärkeät denguevirus-IgM- ja -NS1-antigeeni-määritykset. Pyynnön yhteydessä on tärkeää ilmoittaa tieto mahdollisesta raskaudesta, sairastumispäivä, matkustus- ja rokotusanamneesi (onko saanut JE-, keltakuume- tai TBE-rokotuksen).

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla. Tutkimus sisältää osatutkimukset 0791 -DengNhO ja 0782 -ZikaNhO (ei tilattavissa erikseen).

Tekotiheys

Tarpeen mukaan.

Näyteastia

Kokoveri EDTA-veriputkessa (ei sentrifuugausta), seeruminäyte seerumi-geeliputkessa tai virtsanäyte kierrekorkillisessa, tehdaspuhtaassa muoviputkessa.

Näyte (minimi)

Tutkimus voidaan tehdä kokoveri-, seerumi- ja virtsanäytteistä.

Näytteen säilytys

Näyte tulee toimittaa välittömästi VKS Kliinisen mikrobiologian laboratorioon. Seerumi- ja virtsa: lyhytaikainen säilytys (1-3 vrk) jääkaappilämpötilassa, pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna; kokoveri: 1-5 vrk jääkaappilämpötilassa. Kokoverinäytettä ei saa pakastaa.

Näytteen lähetys

Ma - pe kylmälähetys näytteenottopäivänä.

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Dengue- tai zikavirus-RNA:n löytyminen kokoverestä, seerumista tai virtsasta on merkki infektiosta. Nukleiinihappo-osoitus on positiivinen seeruminäytteestä yleisimmin muutaman vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, kokoverestä ja virtsanäytteestä hieman pidempään. Vasta-aineet ilmaantuvat yleensä viimeistään toisella sairausviikolla.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.

Muutokset

*15.5.2018 Uusi tutkimuspaketti