Vaasan Keskussairaala1024 P -ALAT
Laboratorio-ohjekirjaP -Alaniiniaminotransferaasi
Päivitys 1.1.2015
Tekopaikka Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 213 2519
Yleistä Alaniiniaminotransferaasi on entsyymi, joka välittää aminoryhmän siirtoa alaniinilta alfaketoglutaraatille. Sitä on pääasiassa maksan parenkyymisolujen sytoplasmassa, josta se solujen vaurioituessa vapautuu verenkiertoon. Entsyymi on melko spesifinen maksavaurion osoittaja.
Indikaatiot Maksasairauksien diagnostiikka ja seuranta.
Menetelmä Fotometrinen (IFCC, optimoitu).
Tekotiheys Päivittäin.
Tulos valmiina Tekopäivänä.
Häiriötekijät Lipemia laskee ja hemolyysi kohottaa virheellisesti tuloksia.
Näyteastia Li-hepariini geeliputki (vihreä korkki).
Näyte (minimi) 1 ml (0.5 ml) plasmaa tai seerumia
Näytteen säilytys Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pakasteena pidempään.
Aluenäytteenotto Erotettu näyte lähetetään huoneenlämpöisenä, jos perillä vuorokauden kuluessa.
Viitearvot

Aikuiset

Miehetalle 50 U/l
Naisetalle 35 U/l

Lapset

0 - 16 valle 40 U/l
Tulkinta Miesten ALAT-arvo on korkeampi kuin naisten ja keski-ikäisten hieman korkeampi kuin nuorten aikuisten. Lihavien miesten keskimääräinen ALAT-pitoisuus voi olla lähes kaksinkertainen viitealueeseen verrattuna.
P-ALAT aktiivisuus kohoaa sekä virushepatiitin että lääkeaineiden aiheuttaman maksavaurion yhteydessä jopa 10-kertaiseksi. Korkeimmillaan aktiivisuus on noin 7 - 12 päivän kuluessa taudin alkamisesta. Aktiivisuus nousee jo ennen kliinisten oireiden (esim. ikteruksen) ilmaantumista sekä subkliinisissä taudeissa. Tulehduksen jälkeen P-ALAT laskee normaalille tasolle 3-5 viikossa. Pitoisuutta voidaan käyttää kirroosin ja kroonisen hepatiitin aktiivisuuden arvioinnissa; akuutissa vaiheessa entsyymin aktiivisuus on selvästi koholla, pitkälle edenneessä taudissa normaali tai jopa alentunut. Sappistaasi, erityisesti intrahepaattinen, nostaa P-ALAT:ia. Lievästi kohonneita arvoja voi esiintyä myös keuhkokuumeen, keuhkoinfarktin, infektiöösin mononukleoosin sekä munuaisten ja sydämen vajaatoiminnan yhteydessä. Uremiassa ALAT-taso on matala.
Estrogeenit ja fenotiatsiinit voivat lisätä P-ALAT-aktiivisuutta.
Yhteyshenkilöt Sairaalakemisti Matti Väisänen p. (06) 323 2502