Uudelleenohjaus https://tutkimusohjekirja.fimlab.fi/ohjekirja/nayta.tmpl?sivu_id=322&setid=5899"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
16.2.2023
Fimlab Vaasa/Kemian laboratorio.
Ammonium-ioneja syntyy suolistossa proteiinikatabolian yhteydessä typpipitoisista ravintoaineista. Suolistossa syntynyt ammoniakki kulkee porttilaskimon kautta maksaan, jossa siitä tehdään ureaa. Terveillä ihmisillä plasman ammoniakkikonsentraatio on lähes vakio eikä riipu ravinnosta. Ammonium-ioni on toksinen elimistölle ja erityisesti keskushermostolle.
Maksakooman diagnostiikka, neonatologiset ongelmat (metaboliset ongelmat, hyperammonemia).
Paasto yli yön ja 30 min. lepo ennen näytteenottoa. Potilaan on oltava tupakoimatta näytteenottoaamua edeltävästä illasta (klo 24.00) lähtien. Päivystystilanteissa ja lasten aminohappoaineenvaihdunnan häiriöissä kliinisestä tilanteesta riippuva valmistelu.
Entsymaattinen määritys.
Päivittäin. Päivystystutkimus Vaasassa.
30 minuutin kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon (Huom. pakastus ja kuljetusviive, kiireelliset näytteet otettava Vaasan keskussairaalassa .
Hien ammoniakki häiritsee määritystä. Hemolyysi. Sulfasalatsiinin, kefoksitiinin ja temotsolomidin terapeuttiset pitoisuudet saattavat häiritä määritysmenetelmää ja vaikuttaa tuloksiin. Myös Intralipid voi häiritä.
3 ml EDTA-putki (liila korkki) tai 0.3 ml mikro-EDTA-putki (liila korkki).
Kylmänäytteenotto ilman staasia, iho pestään vedellä näytekohdasta hyvin ja annetaan kuivua ennen näytteenottoa.
2 ml (0.3 ml) EDTA-plasmaa. Kapillaarinäyte ei käy.
Näyte säilyy vain 15 min. +20 °C ja 2 h +5 °C. Toimitetaan välittömästi laboratorioon, sentrifugoidaan kylmäsentrifugilla ja viedään kylmänä ilman erottelua analyysilaitteelle.
Ei sovellu alueelliseen näytteenottoon.
Ellei plasmanäytettä voida toimittaa kylmäkuljetuksena määritykseen tunnin kuluessa, on eroteltu plasma pakastettava ja lähetettävä pakastettuna mahdollisimman nopeasti.
0 - 7 vrk | alle 110 µmol/l |
yli 7 vrk, aikuiset | alle 50 µmol/l |
Kohonneita pitoisuuksia tavataan vaikean maksainsuffisienssin yhteydessä, pitoisuus korreloi maksakooman aiheuttamaan enkefalopatiaan, mutta ei maksavaurion asteeseen. Kohonneita pitoisuuksia tavataan myös suolistoverenvuodoissa sekä ureakierron häiriöissä (metaboliset entsyymipuutokset, hyperammonemia). Myös fyysinen rasitus voi nostaa arvoja. Valproaatti inhiboi ureasynteesiä ja aiheuttaa ammoniakin pitoisuuden lisääntymistä.
Hyperammonemian seulonta vastasyntyneillä on tärkeä erityisesti neurologisten oireiden selvittelyssä. Syynä hyperammonemiaan voivat olla mm. eräät synnynnäiset metaboliahäiriöt, vaikeat yleissairaudet sekä ns. neonataalinen hyperammonemia.
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*1.6.2020 Uusi tutkimus korvaa tutkimuksen 1070 fB-NH4-ion.
*7.2.2023 Pietarsaaressa lopetettu analysointi vähäisen näytemäärän vuoksi.
*16.2.2023 Viitearvomuutoksia.
*6.3.2024 Linkkaus Fimlab-ohjekirjaan.