Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Asetoniaineet (kval) (1121 S -Keto-O )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

3.6.2022

Tekopaikka

Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 2132520.

Yleistä

Ketoaineet on yhteisnimi asetoasetaatille, 3-hydroksibutyraatille (betahydroksibutyraatti) ja asetonille. Asetoasetaattia ja 3-hydroksibutyraattia syntyy maksassa rasvahappojen metaboloituessa epätäydellisesti. Asetonia syntyy spontaanin dekarboksylaation avulla asetoasetaatista. Liuskakoe ei totea kvantitatiivisesti tärkeintä ketoainetta hydroksibutyraattia. Betahydroksibutyraatin pitoisuutta voidaan mitata tutkimuksella 6400 B -OHButyr, joka on tilattavissa myös Pietarsaaren laboratoriossa.

Indikaatiot

Diabeettisen ketoosin ja muihin sairauksiin liittyvien ketoosien seulonta.

Menetelmä

Multistix 10 SG liuskakoe. Menetelmä mittaa pääasiassa asetoasetaattia, ei asetonia eikä betahydroksibutyraattia. Menetelmän herkkyys on n. 50 - 100 mg/l asetoasetaattia. Jos tulos on positiivinen, ilmoitetaan myös suurin positiivinen laimennus esim. (+) 1:16.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus.

Tulos valmiina

Tunnin kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon.

Näyteastia

Seerumiputki tai kapillaari.

Näyte (minimi)

0.5 ml seerumia tai plasmaa (2 kapillaaria).

Näytteen säilytys

Näyte jäähdytetään välittömästi näytteenoton jälkeen ja seerumi erotetaan kylmäsentrifuugissa tunnin kuluessa näytteenottosta. Näyte on tutkittava 4 tunnin kuluessa näytteenotosta.

Tulkinta

Positiivinen tulos viittaa lisääntyneeseen asetoniaineiden pitoisuuteen (asetoasetaatti, asetoni). Diabeettisessä ketoasidoosissa asetoniaineet ovat nousseet selvästi, lievemmin kohonneita arvoja voidaan nähdä mm. paastossa, anoreksiassa ja oksentelun yhteydessä. Virtsan ketoainepitoisuus nousee yleensä nopeammin kuin veripitoisuus.

Yhteyshenkilöt

Vaasan laboratorio: Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 0403589120.

Pietarsaaren laboratorio: Kemisti Diana Kujala puh. (06) 7862261

Muutokset

*3.6.2022 Tehdään vain keskussairaalan laboratoriossa.