Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Dehydroepiandrosteroni (1222 S -DHEA )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

01.03.2013

Tekopaikka

HUSLAB/Naistenklinikan laboratorio/(09) 471 72932.

Yleistä

Tärkeimmät lisämunuaisperäiset androgeenit ovat dehydroepiandrosteroni (DHEA) ja sen sulfaattikonjugaatti (DHEAS). Ne ovat heikkotehoisia ja toimivat naisilla lähinnä esihormoneina testosteronin muodostumisessa. Pieniä määriä DHEA:ta erittyy myös munasarjoista ja kiveksistä, mutta DHEAS heijastaa pääasiallisesti lisämunuaisten androgeenituotantoa. DHEAS:lla on kortisolintapainen vuorokausivaihtelu, mutta erot aamu- ja ilta-arvojen välillä ovat vain n. 20 %. DHEA:lla vaihtelu on suurempi.

Naisilla DHEA ja DHEAS vastaavat huomattavasta androgeenivaikutuksesta ja kohonnut DHEAS on merkki lisämunuaisperäisestä hyperandrogenismista. Erittäin korkeat DHEAS-pitoisuudet viittaavat lisämunuaiskasvaimeen. Lisämunuaisperäisessä hyperandrogenismissa DHEAS on selvästi kohonnut, mutta hyperandrogenismi on harvoin puhtaasti lisämunuaisperäinen. Huomattavan korkea DHEAS voi johtua lisämunuaisen entsyymipuutoksista, mikä on selvitettävä määrittämällä kohonnut seerumin 17-hydroksiprogesteroni (21- hydroksylaasin puutos) tai kohonneet DHEA-, pregnenoloni-, 17-hydroksipregnenoloni- ja alentuneet androsteenidioni- ja 17-hydroksiprogesteronipitoisuudet (3beeta- hydroksisteroididehydrogenaasi).

Lapsilla S -DHEAS heijastaa adrenarken kehitystä. Puberteetin aikana DHEAS korreloituu luustoikään ja se käy siten myös puberteetin edistymisen mittarina. Ennenaikaisen adrenarken yhteydessä lisämunuaisten hormonituotanto kehittyy ennen puberteettia.

Esivalmistelut

DHEA:n ja DHEAS:n pitoisuuksissa on kortisolin kaltainen vrk-aikavaihtelu, joka voi vaikuttaa tulkintaan. Tämän vuoksi suositellaan, että seurantanäytteet otettaisiin samaan vrk:n aikaan (esim. klo 8-10).

Menetelmä

Nestekromatografia-tandem massaspektrometria (LC-MS/MS).

Tulos valmiina

Viimeistään 15 vrk kuluttua.

Näyteastia

5 ml seerumiputki (punainen korkki), ei geeliä.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys

2 vrk jääkaappilämpötilassa +4°C, pitempiaikainen pakastettuna -20°C.

Näytteen lähetys

Ma-Pe voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, mikäli perillä seuraavana päivänä.

Viitearvot

Pojat,ennen pubert. 1.4 - 7 nmol/l
Tytöt,ennen pubert. 1.7 - 7.5 nmol/l
Pojat,pubert. vaih. 2-3 3.5 - 21 nmol/l
Tytöt,pubert. vaih. 2-3 3.5 - 30 nmol/l
Miehet 9 - 38 nmol/l
Naiset 9 - 38 nmol/l

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712

Muutokset

*01.03.2013 Tekopaikka- ja viitearvomuutos