Vaasa, laboratorio-ohjekirja

U -Elohopea (1316 U -Hg )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

9.9.2019

Tekopaikka

Vita laboratorio/09 228 800.

Indikaatiot

Altistuksen seuraaminen.

Esivalmistelut

Nestetasapainon voimakkaat vaihtelut heikentävät tuloksen luotettavuutta. Ennen aamu- tai iltanäytteenottoa on vältettävä runsasta juomista, nesterajoitusta ja voimakasta fyysistä rasitusta muutama tunti ennen näytteenottoa.

Menetelmä

Atomiabsorptiospektrofotometrinen (AAS). Analyysissa määritetään kokonaiselohopea (epäorgaaninen ja orgaaninen elohopea).

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

Kertakäyttömuki ja hivenaineputki näytteen lähettämiseen. Putket tilataan sähköisellä tilauskaavakkeella Vita Laboratoriosta (virtsanäyte 60.610.100): Näyteastiatilaukset.

Näytteenotto

Näyte otetaan altistumisen jälkeisenä aamuna työjakson loppupuolella. Näyte on kontaminaatioherkkä, joten kädet ja virtsaputken suu suositellaan pestäväksi ennen näytteenottoa. Virtsanäyte otetaan puhtaaseen kertakäyttömukiin ja siirretään hivenaineputkeen (ks. Näyteastia). Lisäksi täytetään toinen putki suhteellisen tiheyden määrittämistä varten. Näyte voidaan ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Näyte (minimi)

2x10 ml virtsaa.

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaapissa +5°C

Näytteen lähetys

Ma-pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

Altistumattomien viiteraja 20 nmol/l Toimenpideraja 140 nmol/l Raskauden aikana ei tule ylittää virtsan elohopean viiterajaa 20 nmol/l.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*9.9.2019 Näyteastiapäivitys (kaksi putkea).