Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Erytropoietiini (1339 S -EPO )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

17.11.2014

Tekopaikka

Nordlab/Hormonilaboratorio, puh 040 6356373.

Yleistä

Erytropoietiini (EPO) on 34 kD kokoinen glykoproteiinihormoni, jota tuotetaan ensisijaisesti munuaisten peritubulaarisoluissa. Pieniä määriä EPO:a tuotetaan aivoissa ja kiveksissä. Sikiökaudella erytropoietiinia syntetisoidaan pääosin maksassa, mutta myös istukassa. Siten raskauden aikana äidin verenkierrossa voi olla normaalia suurempi EPO-pitoisuus. EPO:n vaikutus välittyy soluun solukalvolla sijaitsevan reseptorin kautta. EPO toimii punasolujen kasvutekijänä stimuloimalla punasolujen esiasteiden kypsymistä ja hemoglobiinisynteesiä. Veren happipitoisuuden aleneminen lisää EPO:n tuotantoa.

Indikaatiot

Polysytemioiden erotusdiagnostiikka. Renaalisen anemian selvittely. Myös muu anemiadiagnostiikka ja myeloplasioiden hoitovasteen ennakointi.

Menetelmä

Immunoluminometria.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

5 ml:n seerumiputki (punainen korkki).

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen -20°C.

Näytteen lähetys

Ma-to huoneenlämpöisenä mikäli perillä vrk:n sisällä.

Viitearvot

Aikuiset 4.3-29 U/l.

Tulkinta

Polysytemia verassa seerumin EPO-pitoisuus pienenee suurentuneen punasolumassan ja lisääntyneen punasolutuotannon käynnistävän feed-back -mekanismin seurauksena. Sekundaarisessa polysytemiassa EPO-pitoisuus on normaali tai kohonnut. EPO:a erittävät tuumorit ovat harvinainen polysytemian syy.

Mikäli munuaiset toimivat normaalisti, seerumin EPO-pitoisuus nousee anemian yhteydessä. Matala EPO-pitoisuus viittaa EPO:n tuotantohäiriöstä johtuvaan anemiaan.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712