Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Erytropoietiini (1339 S -EPO )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

7.2.2024

Analysoiva laboratorio

Synlab/Alihankinta.

Yleistä

Erytropoietiini (EPO) on 34 kD kokoinen glykoproteiinihormoni, jota tuotetaan ensisijaisesti munuaisten peritubulaarisoluissa. Pieniä määriä EPO:a tuotetaan aivoissa ja kiveksissä. Sikiökaudella erytropoietiinia syntetisoidaan pääosin maksassa, mutta myös istukassa. Siten raskauden aikana äidin verenkierrossa voi olla normaalia suurempi EPO-pitoisuus. EPO:n vaikutus välittyy soluun solukalvolla sijaitsevan reseptorin kautta. EPO toimii punasolujen kasvutekijänä stimuloimalla punasolujen esiasteiden kypsymistä ja hemoglobiinisynteesiä. Veren happipitoisuuden aleneminen lisää EPO:n tuotantoa.

Indikaatiot

Seerumin EPO -määrityksen tärkein indikaatio on primaarisen ja sekundaarisen erytrosytoosin (polysytemian) erotusdiagnostiikka, mutta sitä voidaan käyttää myös epäselvien anemiatapausten syiden selvittämiseen. Lapsiveden EPO on osoittautunut erittäin hyödylliseksi komplisoituneissa raskauksissa sikiön hapenpuutteen toteamisessa.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

5 ml:n seerumiputki (punainen korkki).

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys

5 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen -20°C.

Näytteen lähetys

Ma-to huoneenlämpöisenä mikäli perillä vrk:n sisällä.

Viitearvot

Aikuiset 4.3-29 U/l.

Tulkinta

Seerumin erytropoietiinituloksen tulkinta riippuu potilaan Hb- tai HKR- ja pO2-arvosta. Mikäli munuaistoiminta on normaali, S -EPO on lisääntynyt anemiassa ja kaikissa tiloissa, joissa vallitsee kudoshypoksia. Jos Hb on normaali tai korkea ja punasolumassa kasvanut, lisääntynyt S -EPO viittaa sekundaariseen ja matala arvo primaariseen (polysytemia vera) erytrosytoosiin. Sen sijaan kuivumisesta johtuva Hb-tason nousu, jossa punasolumassa ei kasva (relatiivinen erytrosytoosi), ei vaikuta S -EPO tasoon. Normaalilla S -EPO-tasolla ei kuitenkaan ole erytrosytoosissa poissuljennallista tai diagnostista arvoa erytrosytoosin etiologiasta riippumatta. Erytropoietiinilla ei ole todettu merkittävää vuorokausivaihtelua, joskin kirjallisuudessa asiasta on ristiriitaista tietoa. Vakioitu näytteenotto aamulla on kuitenkin suositeltavaa.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*7.2.2024 Tekopaikkamuutos.