Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet
17.11.2014
Nordlab/Hormonilaboratorio, puh 040 6356373.
Erytropoietiini (EPO) on 34 kD kokoinen glykoproteiinihormoni, jota tuotetaan ensisijaisesti munuaisten peritubulaarisoluissa. Pieniä määriä EPO:a tuotetaan aivoissa ja kiveksissä. Sikiökaudella erytropoietiinia syntetisoidaan pääosin maksassa, mutta myös istukassa. Siten raskauden aikana äidin verenkierrossa voi olla normaalia suurempi EPO-pitoisuus. EPO:n vaikutus välittyy soluun solukalvolla sijaitsevan reseptorin kautta. EPO toimii punasolujen kasvutekijänä stimuloimalla punasolujen esiasteiden kypsymistä ja hemoglobiinisynteesiä. Veren happipitoisuuden aleneminen lisää EPO:n tuotantoa.
Polysytemioiden erotusdiagnostiikka. Renaalisen anemian selvittely. Myös muu anemiadiagnostiikka ja myeloplasioiden hoitovasteen ennakointi.
Immunoluminometria.
Viikon kuluessa.
5 ml:n seerumiputki (punainen korkki).
1 ml (0.5 ml) seerumia.
7 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen -20°C.
Ma-to huoneenlämpöisenä mikäli perillä vrk:n sisällä.
Aikuiset 4.3-29 U/l.
Polysytemia verassa seerumin EPO-pitoisuus pienenee suurentuneen punasolumassan ja lisääntyneen punasolutuotannon käynnistävän feed-back -mekanismin seurauksena. Sekundaarisessa polysytemiassa EPO-pitoisuus on normaali tai kohonnut. EPO:a erittävät tuumorit ovat harvinainen polysytemian syy.
Mikäli munuaiset toimivat normaalisti, seerumin EPO-pitoisuus nousee anemian yhteydessä. Matala EPO-pitoisuus viittaa EPO:n tuotantohäiriöstä johtuvaan anemiaan.
Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712