Uudelleenohjaus https://tutkimusohjekirja.fimlab.fi/ohjekirja/nayta.tmpl?sivu_id=322&setid=6656"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
5.4.2022
Fimlab Vaasa /Hyytymislaboratorio/ 06 213 2517
Fibrinogeeni on maksan tuottama proteiini, joka muuttuu fibriiniksi veren hyytymisessä trombiinin vaikutuksesta. Fibrinogeenin plasmapitoisuuteen vaikuttavat synteesinopeus ja muuntumisnopeus fibriiniksi.Fibrinogeenipitoisuus on pienentynyt tiloissa, joihin liittyy systeeminen koagulaatio (kuten esimerkiksi DIC) sekä harvinaisissa perinnöllisissä puutostiloissa tai vaikeissa maksan toimintahäiriöissä.
Vuototaipumuksen diagnostiikka. Korvaushoidon seuranta.
Hyytymisajan turbidometrinen fotometrinen menetelmä. Reagenssina Dade Trombin Reagent.
Päivittäin. Päivystystutkimus Vaasassa.
Saman päivän kuluessa. Kiireellinen näyte on valmis 2 tunnin kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon.
Ali-tai ylitäyttöiset putket hylätään, jolloin näytteenotto tulee uusia. Erittäin voimakas hemolyysi ja ikteerisuus voivat häiritä mittauksia. Nämä näytteet hylätään, jolloin näytteenotto tulee uusia. Voimakas sameus häiritsee fotometrisia turbidometrisiä mittauksia, koska mittauksessa seurataan ajan funktiona sameuden muuttumista.
AIKUISET: 1,8 ml sitraattiputki.(vaaleansininen korkki) LAPSET: Mikroputki 0.5 ml sitraattiputki. HUOM! Yksi mikroputki riittää vain yhteen tutkimukseen.
Näyte otetaan lyhyen staasin pidon jälkeen ja näyte tulee saada ensi yrittämällä. Näyteputki ei saa olla vajaa. Avotekniikalla otettaessa on ehdotonta, että näyte otetaan putken merkkiviivaan saakka.
Näyte säilyy kokoverenä 8 tuntia. Plasma säilyy huoneenlämmössä 3 vrk. Pitempiaikaista säilytystä varten plasma erotetaan ja pakastetaan.
Jos kokoverinäytettä ei voida toimittaa määritettäväksi 8 tunnin sisällä, niin näyte on sentrifugoitava (10 min 2500 g), plasma eroteltava muoviputkeen ja lähetettävä huoneelämmössä vuorokauden sisällä. Muuten plasmanäyte on lähetettävä pakastettuna.
2.0 - 4.0 g/l
0 - 1 kk | 1.9-4.3 g/l |
1kk - 2 v | 1.7-3.3 g/l |
2 v - 12 v | 2.0-3.8 g/l |
12v - 21 v | 1.8-3.6 g/l |
Matalia P-Fibr pitoisuuksia tavataan synnynnäisissä hypofibrinogenemioissa, vaikeissa maksavaurioissa, fibrinolyyttisissä taudeissa ja DIK-syndroomassa. Fibrinogeenin pitoisuus on alentunut mm. vaikeassa maksan vajaatoiminnassa (alentunut synteesi) ja DIK:ssä (lisääntynyt kulutus) sekä harvinaisessa perinnöllisessä fibrinogeenin vajauksessa. Akuutissa maksavauriossa fibrinogeenipitoisuus laskee varsin hitaasti sen pitkän puoliintumisajan takia (T1/2 n. 120 h). Liuotushoidon aiheuttama systeeminen fibrinolyysi alentaa fibrinogeenipitoisuutta huomattavasti.
Kohonneita pitoisuuksia tavataan mm. akuuteissa tulehduksissa, malignoomissa, raskauden loppuvaiheessa, nefroottisessa syndroomassa. Hyperfibrinogenemiaan liittyy lisääntynyt valtimo- ja laskimotukosten riski. Fibrinogeenipitoisuus nousee mm. akuutin faasin reaktioiden yhteydessä. Pysyvästi korkea fibrinogeenipitoisuus on koronaaritaudin itsenäinen riskitekijä. Trombiiniestäjähoidossa (mm. lepirudiini, dabigatraani) voidaan saada virheellisen matalia mittaustuloksia.
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*31.3.2020 Analyysilaitteet ja reagenssit muuttuvat.
*26.4.2021 Näytteen säilytysohjeet päivitetty. Viitearvot kohtaan lisätty lasten viitearvot.1.10.2021 Päivitetty häiriötekijät. 5.4.2022 Yhtenäistetty näyteastian kirjaaminen.
*