Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

fS-Folaatti (1416 fS-Folaat )

Tarkistettu

14.03.2016

Tekopaikka

Yhtyneet Medix Laboratoriot/(09) 525 6237.

Yleistä

Ravinto vaikuttaa seerumin foolihappopitoisuuteen. Seerumin foolihappopitoisuus kuvastaa folaatin saantia lyhyemmällä aikavälillä. Ks. myös 1414 fE-Folaat.

Indikaatiot

Makrosytoosin, malabsorptio- ja malnutritiotilojen selvitys. Foolihappoaineenvaihdunnan tutkiminen. Foolihappopuutteen selvittämiseksi esim. megaloblastianemiassa tulisi käyttää 1414 fE-Folaat -määritystä.

Potilasohje

12 tunnin paasto.

Menetelmä

Kemiluminesenssimikropartikkeli-immunoassay (CMIA).

Tekotiheys

Ma-la.

Tulos valmiina

4 päivän kuluessa.

Häiriötekijät

Hemolyysi häiritsee määritystä, koska punasolut sisältävät runsaasti folaattia.

Näyteastia

5 ml seerumiputki (punainen korkki).

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) ehdottomasti hemolysoitumatonta/punasolutonta paastoseerumia.

Ohje laboratoriolle

Ehdottomasti hemolysoitumaton näyte. Säilytys mahdollisimman lyhyen aikaa huoneenlämmössä. Näyte on suojattava suoralta auringonvalolta, foliokäärettä ei tarvita.

Näytteen säilytys

Ei säily huoneenlämmössä. +4 °C ad. 2 vrk ja pitempään säilytettäessä -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma - pe voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmälähetys. Pakastettu näyte ei saa sulaa kuljetuksen aikana.

Viitearvot

yli 5.3-40 nmol/l

Tulkinta

S -Folaat-pitoisuuteen vaikuttaa ravinnon folaattipitoisuus. Yleisin syy folaatin alhaisiin pitoisuuksiin on puutteellinen ravinto. Matalia foolihappopitoisuuksia voi esiintyä myös raskauden aikana, imettävillä naisilla, malabsorption, reuman, ventrikkeliresektion jälkitilan, tuberkuloosin, eräiden pahanlaatuisten kasvainten ja leukemioitten yhteydessä. Foolihapon puute todetaan luotettavimmin määrittämällä punasolujen foolihappopitoisuus. Seerumin folaatti heijastaa foolihappotasapainoa lyhemmällä aikavälillä ja on herkkä ruokavalion muutoksille. Malabsorption ja malnutrition diagnostiikassa foolihappovarastot pienenevät nopeasti, kun taas B12-varastot tyhjentyvät hitaasti. Kohonneita fE-folaattiarvoja esiintyy joskus mm. B12-vitamiinin puutteen yhteydessä ja kasvisravintoa syövillä henkilöillä. Metotreksaatti- ja trimetopriimihoidot voivat vaikuttaa folaattimäärityksen tuloksiin. Ks. myös homokysteiini, 1867 P -Hcyst.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*1.3.2013 Tekopaikka-, menetelmä- ja viitearvomuutos
*14.03.2016 Menetelmä- ja viitearvomuutos.