Vaasa, laboratorio-ohjekirja

dU-Fosfaatti, epäorgaaninen (1429 dU-Pi )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

18.8.2015

Analysoiva laboratorio

Fimlab Vaasa, kemian laboratorio, linkki Fimlab-ohjekirjasivulle.

Yleistä

Katso 1431 fP-Pi.

Indikaatiot

Paratyreoideadiagnostiikka, D-vitamiinipuutoksien, malabsorptioiden ja munuaistautien diagnostiikka yhdessä plasmapitoisuuden kanssa.

Potilasohje

Yleinen vuorokausivirtsan keräysohjeistus Dygnsurinsamling tai Vuorokausivirtsan keräys. Keräyksen aikana keräysastia säilytettävä jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Fotometrinen.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe).

Tulos valmiina

Tekopäivän kuluessa.

Häiriötekijät

Ravinto ja bakteerikasvu.

Näyteastia

2.5 l keräysastia. Keräysastiat tilataan keskusvarastosta, poliklinikkapotilaat hakevat näytteenottoyksiköistä.

Näytteenotto

Keräysastia säilytetään keräyksen ajan kylmässä. Keräyksen päätyttyä keräysaika kirjataan ja keräysastia toimitetaan laboratorioon.

Näyte (minimi)

4 ml vrk-virtsaa. Ks. keräysvirtsojen käsittely.

Ohje laboratoriolle

Virtsatilavuus (ml) mitataan punnitsemalla. Vuorokausivirtsa sekoitetaan ja otetaan 4 ml:n näyte lisäaineettomaan 5/4 ml Vacuetteputkeen (valkoinen korkki). Putket sentrifugoidaan eritelaboratoriossa ja viedään analysoitavaksi.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy vuorokauden jääkaapissa ja pakasteena pidempään. Mikäli määritystä ei tehdä keräyksen loputtua samana päivänä, keräysastiaan lisätään laboratoriossa 6 mol/l HCl 3% tilavuudesta (esim. 30 ml/1000 ml).

Aluenäytteenotto

Näytteeksi lähetetään 4-10 ml hyvinsekoitettua vrk-virtsaa. Tutkimustarraan kirjoitetaan vrk-virtsan keräysaika ja kokonaismäärä. Voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, jos perillä saman päivän aikana.

Viitearvot

20 - 50 mmol

Tulkinta

Fosfaatin eritys virtsaan lisääntyy hyperparatyreoosissa, osteomalasiassa ja munuaistubulusten toimintahäiriöissä. Alentunut fosfaatin eritys virtsaan voi liittyä hypoparatyreoosiin, D-vitamiinimyrkytykseen tai munuaisten vajaatoimintaan.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786