Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6278"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
15.1.2025
Vita.
Gastriini on peptidihormoni, joka syntetisoituu mahalaukun antrum-osan G-soluissa ja ohutsuolen yläosassa. Tärkeimmät gastriinieritystä lisäävät tekijät ovat vagusstimulaatio, runsaasti proteiineja sisältävä ateria sekä alkalinen pH. Seerumissa gastriini esiintyy useana aktiivisena komponenttina.
Gastrinooman, Zollinger-Ellisonin oireyhtymän, antrumin G-soluhypertrofian sekä atrofisen gastriitin diagnostiikka.
Potilas paastoaa vähintään 10 tuntia. Suolahapon eritykseen vaikuttavat lääkkeet sekä protonipumpun estäjät tulisi mahdollisuuksien mukaan lopettaa 1-2 viikkoa, histamiini-2-reseptorin salpaajat 1-2 vuorokautta ja mahanesteitä neutraloivat lääkkeet ja limakalvon suoja-aineet 1 vuorokausi ennen tutkimusta.
Potilas paastoaa 10 h ennen näytteenottoa.
Luminoimmunologinen (LIA). Menetelmässä mitataan gastriinin kaikki muodot.
Päivittäin.
Viikon kuluessa.
Näytteen lipeemisyys, ikteerisyys ja hemolyysi häiritsevät määritystä. Jos näyte sentrifugoidaan ennen kuin se on hyytynyt, seerumiin saattaa jäädä fibriiniä, joka häiritsee määritystä.
2x5 ml:n geelitön seerumiputki.
Näyte otetaan jääkaappikylmään putkeen, joka säilytetään jääkaappilämpötilassa tai asetetaan kylmän geelipussin sisään. Sentrifugointi kylmässä. Tämän jälkeen seerumi erotellaan välittömästi kahteen jäähdytettyyn kierrekorkilliseen näyteputkeen.
2x1 ml (0.5) ml paastoseerumia.
Pakastus välittömästi.
Ma-pe pakastelähetyksenä.
alle 55 pmol/l
Kohonneita gastriiniarvoja tavataan aterian ja kahvin nauttimisen jälkeen.
Kohtalaista hypergastrinemiaa tavataan pernisiöösissä anemiassa, kroonisessa atrofisessa gastriitissa, mahasyövässä, antrumsoluhyperplasiassa, pylorusobstruktiossa sekä pienellä osalla tavallisia ulkuspotilaita. Voimakasta hypergastrinemiaa tavataan gastrinoomassa (Zollinger-Ellison syndroomassa). Epäselvissä tapauksissa voidaan gastrinoomadiagnoosi varmistaa sekretiinirasituskokeella.
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*14.03.2016 Menetelmä- ja viitearvomuutos.
*28.03.2017 Menetelmä- ja viitearvomuutos.
*15.12.2022 Kylmänäytteenottovaatimus poistettu.
*15.1.2025 Tekopaikka- ja viitearvomuutos. Otetaan ja erotellaan kaksi putkea. Kylmänäytteenotto.