Vaasa, laboratorio-ohjekirja

fS-Gastriini (1448 fS-Gastr )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

15.12.2022

Analysoiva laboratorio

Synlab Suomi oy/Ammattilaisneuvonta/020 734 1550.

Indikaatiot

Toistuva ventrikkeliulkus, jonka syyksi epäillään gastrinoomaa (Zollinger-Ellisonin oireyhtymä), antrumin G-soluhypertrofian ja atrofisen gastriitin diagnoosi.

Esivalmistelut

Potilas paastoaa vähintään 10 tuntia. Mahanesteiden erittymiseen vaikuttava lääkitys tulisi lopettaa mikäli mahdollista seuraavasti: Suolahapon eritykseen vaikuttavat lääkkeet sekä protonipumpun estäjät 1-2 viikkoa, histamiini-2-reseptorin salpaajat 1-2 vuorokautta ja mahanesteitä neutraloivat lääkkeet ja limakalvon suoja-aineet 1 vuorokausi ennen kokeen suorittamista. Lääkityksen tauotuksesta on keskusteltava hoitavan lääkärin kanssa.

Potilasohje

Potilas paastoaa 10 h ennen näytteenottoa.

Menetelmä

CLIA.

Tekotiheys

Päivittäin.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Häiriötekijät

Näytteen lipeemisyys, ikteerisyys ja hemolyysi häiritsevät määritystä. Jos näyte sentrifugoidaan ennen kuin se on hyytynyt, seerumiin saattaa jäädä fibriiniä, joka häiritsee määritystä.

Näyteastia

5 ml:n geelitön seerumiputki.

Näytteenotto

Näyte sentrifugoidaan huoneenlämmössä heti, kun näyte on hyytynyt, seerumi erotellaan nopeasti ja pakastetaan -20 °C.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5) ml paastoseerumia.

Näytteen säilytys

Pakastettuna -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma-pe pakastelähetyksenä.

Viitearvot

6.2 - 54.8 pmol/l (13.0 - 115.0 ng/l)

Tulkinta

Gastrinoomassa eli Zollinger-Ellisonin oireyhtymässä on gastriinin lepoarvo useimmiten yli 450 pmol/l. Jos taso nousee edelleen stimulaatiokokeissa ja seerumin pepsinogeenipitoisuus on korkea, gastrinoomadiagnoosi on todennäköinen. Arvot, jotka ylittävät 240 pmol/l, ovat gastrinooman suhteen epäilyttäviä. Jos lepoarvot ovat 70 - 240 pmol/l, on syytä tehdä sekretiinistimulaatiokoe. Tällöin gastrinoomapotilailla paradoksaalisesti gastriinitaso nousee. Antrumin harvinaisessa G-soluhyperplasiassa esiintyy myös varsin korkeita gastriinin lepoarvoja, mutta stimulaatiokokeissa gastriinitaso nousee vähemmän kuin gastrinoomassa.

Pohjukaissuolihaavapotilailla ja mahahaavapotilailla gastriinitaso voi olla lievästi kohonnut. Atrofisessa gastriitissa gastriinin lepoarvot ovat useimmiten suuret ja pepsinogeenipitoisuudet pienet. Antasidien käyttö nostaa gastriinieritystä. Pylorusstenoosissa antrumin venyminen nostaa gastriiniarvoja. Gastriiniarvot nousevat myös aterian ja kahvin nauttimisen jälkeen. Varsinkin runsasproteiininen ateria stimuloi gastriinieritystä.

Munuaisten vajaatoiminta suurentaa gastriinipitoisuutta. Pepsinogeenimääritys (ks. 2464 P -Pepsin1) ja ateria-koe täsmentää tulkintaa.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*14.03.2016 Menetelmä- ja viitearvomuutos.
*28.03.2017 Menetelmä- ja viitearvomuutos.
*15.12.2022 Kylmänäytteenottovaatimus poistettu.