Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6875"Fimlab-ohjekirjaan

P -Hyytymistekijä XII (1509 P -FXII )

P -Hyytymistekijä XII (1509 P -FXII )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Hyytymistekijä XII (1509 P -FXII )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

26.01.2024

Analysoiva laboratorio

Fimlab / Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio ma–pe klo 8–18 p. 044 472 8393. Muina aikoina vain akuutit ja päivystykselliset asiat p. 03 311 76536 (Fimlab Tampere 24/7).

Yleistä

Hyytymistekijä XII liittyy hyytymistapahtuman ns. kontaktiaktivaation käynnistymiseen. Kontaktiaktivaatio voidaan korvata elimistön muilla aktivaatiomekanismeilla eikä täydellinen F XII -puutos aiheuta vuototaipumusta. Koeputkessa kontaktiaktivaation puuttuminen aiheuttaa erittäin pitkän hyytymisajan esim. APTT-mittauksessa.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto. FXII -vajaus voi olla hankinnainen (esim. autovasta-aine) tai periytyvä. Perinnöllisessä FXII -puutoksessa APT-aika on hyvin pitkä ja FXII -aktiivisuus on alle 2 %. Puutospotilaan sisarukset kannattaa tutkia, jotta löydettäisiin puutoksen suhteen homotsygoottiset henkilöt. Kiireellisissä tilanteissa otettu APTT-määritys voi aiheuttaa ongelmia, mikäli APT-ajan pitenemisen syy ei ole etukäteen tiedossa. Ensimmäisen asteen sukulaisten seulontaan voi käyttää APT-aikaa.