Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Haptoglobiini (1545 S -Haptog )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

29.10.2020

Analysoiva laboratorio

Fimlab Laboratoriot oy, Tampere/ asiakaspalvelu puh. (03) 3117 4445.

Indikaatiot

Intravaskulaarisen hemolyysin diagnostiikka.Ei sovellu käytettäväksi lapsilla.

Menetelmä

Nefelometria.

Tekotiheys

Kaksi kertaa viikossa.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyteastia

4 ml seerumigeeliputki tai mikroseerumigeeliputki.

Näyte (minimi)

0.5 ml (0.1 ml) seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 1 viikon jääkaapissa +5 °C, pidempiaikainen säilytys pakastettuna -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma-pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

Aikuiset 0.29 - 2 g/l

Tulkinta

Haptoglobiini (Haptog) on maksan syntetisoima proteiini, joka sitoo plasmaan hemolyysissä vapautuneen hemoglobiinin. Suuren kokonsa ansiosta haptoglobiini-hemoglobiini -kompleksi ei erity elimistöstä munuaisten kautta, joten haptoglobiini säästää näin munuaistubuluksia ja hemoglobiinin ja raudan menetykseltä vältytään. Maksan RES-solut eliminoivat kompleksin nopeasti. Tämä prosessi muodostaa haptoglobiinin fysiologisen tehtävän. Seerumin haptoglobiinin leveähkö viitealue selittyy pääasiassa proteiinin kulutuksen vaihtelulla eri henkilöillä.

Haptoglobiinin pitoisuus voi olla mittaamattoman alhainen hemolyyttisissä tiloissa. Vahvasti alentuneeseen plasman haptoglobiinin pitoisuuteen voi olla syynä intravaskulaarinen tai ekstravaskulaarinen hemolyysi, inefektiivinen erytropoieesi, malaria tai muu hemolyyttinen tila. Haptoglobiini voi myös olla alentunut läppäproteesipotilaalla, aortastenoosissa, hepato- tai splenomegaliassa, hepatiiteissa, maligniteeteissa, joihin liittyy maksa- tai luuydinmetastointi, kirroosissa, leukemiassa ja polysytemiassa.

Haptoglobiini kuuluu akuutin faasin proteiineihin, ja sen pitoisuus nousee akuutin faasin reaktiossa (infektiot, inflammaatiot, kudosvauriot) 1 -2 vuorokauden kuluessa noin 2 - 4 kertaa viiteylärajan suuruiseksi. Akuutissa glomerulonefriitissä nousu voi olla korkeampikin. Mikäli tilaan liittyy myös hemolyysiä, nousu voi puuttua. Haptoglobiinin pitoisuutta on näissä tapauksissa syytä verrata muiden akuutin faasin proteiinien (esim. CRP tai alfa-1- antitrypsiini).

Lapsilla haptoglobiinipitoisuudet ovat olemattomat tai erittäin alhaiset eikä tutkimus siten sovellu hemolyysin osoittamiseen lapsilla.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*4.8.2020 Uusi tutkimus. Tutkimus 1545 S -Haptog korvaa tutkimuksen 8378 P -Haptog.
*29.10.2020 Tekopaikan puhelinnumerotiedon päivitys.