Vaasa, laboratorio-ohjekirja

B -Hemoglobiini, fetaali (1562 B -Hb-F )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

20.2.2014

Tekopaikka

HUSLAB/Naistenklinikan laboratorio, puh. (09) 471 72840

Yleistä

Sikiökaudella pääosa hemoglobiinista on fetaalihemoglobiinia (HbF), jota syntymishetkellä on n. 50-85% kokonaishemoglobiinista. Puolen vuoden ikäisellä bF:n osuus kokonaishemoglobiinista on tavallisesti 2-3%. HbF:n määrä kohoaa useissa eri hemoglobiinipoikkeavuuksissa, esi. talassemioissa. Lievästi kohonneita HbF-osuuksia voidaan tavata myös monien veritautien yhteydessä.

Indikaatiot

Sikiöperäisen veren osoittaminen, esim. epäiltäessä fetomaternaalista vuotoa. Fetaalihemoglobiinin osoittaminen aikuisten verestä eräiden harvinaisten verisairauksien yhteydessä.

Tekotiheys

Tarvittaessa arkisin.

Näyteastia

3 ml EDTA-putki (liila korkki).

Näyte (minimi)

3 ml EDTA-verta

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaapissa + 5°C.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

0 - 6 pv 55 - 80 %
7 pv - 11 kk alle 15 %
1 - 2 v alle 5 %
3 - 12 v alle 3 %
13 - 15 v alle 2 %
16 v - alle 1 %

Tulkinta

Sikiökaudella pääosa hemoglobiinista on fetaalihemoglobiinia (Hb-F), jota syntymähetkellä on 60-85 % kokonaishemoglobiinista. Kuukauden ikäisellä Hb-F:n osuus on noin 25 %. Puolen vuoden ikäisellä Hb-F:n osuus kokonaishemoglobiinista on tavallisesti 2-3 %, aikuistaso vakiintuu 5 ikävuoteen mennessä.

Hb-F:n pitoisuus voi kohota lukuisissa synnynnäisissä tai hankituissa tiloissa: synnynnäinen sferosytoosi, aplastiset anemiat, pernisiöösi anemia, sideroblastianemiat, eräät leukemiat, polysytemia vera, makroglobulinemia, luuydinmetastasointi, trisomia 13, fetomaternaalinen verenvuoto sekä hemoglobiinisynteesiin liittyvät geneettiset poikkeavuudet.

Aikuispotilailla fetaalihemoglobiinimääritystä käytetään lähinnä hemoglobinopatiadiagnostiikan tukena ja fetomaternaalisen verenvuodon osoittamiseen. Jälkimmäisessä indikaatiossa tutkimus on kuitenkin hyvin epäherkkä.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529