Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Hepatitis B virus, s-antigeeni (1605 S -HBsAg )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

2.11.2021

Tekopaikka

Fimlab Tampereen toimipiste. Fimlab Contact Center: (03) 311 77800 valitse VIP-nro.

Yleistä

Hepatiitti B -virus (HBV) aiheuttaa maksatulehduksen, joista osa (5-10 %) kroonistuu. Tartunta tapahtuu pääosin veriteitse, synnytyksen yhteydessä tai sukupuolikontaktissa. HBV on yksi maailman yleisimpiä infektion aiheuttajia, mutta primaaritartunnat Suomessa ovat harvinaisia.

HBV:n pinta-antigeeni (HBsAg) on viruksen pinnassa oleva rakenne, jonka esiintyminen veressä kertoo HBV-infektiosta (akuutti tai krooninen/kantajuus). HBV-infektiossa HBsAg tulee positiiviseksi jo ennen oireiden alkamista. Suurella osalla potilaista HBsAg muuttuu negatiiviseksi muutamassa kuukaudessa akuutin vaiheen jälkeen, ja HBsAb kääntyy positiiviseksi taudista paranemisen ja immuniteetin merkkinä. Osa potilaista jää kuitenkin taudin kantajiksi, jolloin HBsAg jää positiiviseksi, eikä suojaavia HBsAb-tasoja kehity. Äskettäin (alle 1 kk) annettu HBV-rokote (HBsAg:ta) voi antaa testissä hetkellisesti matalan positiivisen tuloksen.

Indikaatiot

Testi soveltuu tuoreen hepatiitti B virus (HBV) -infektion ja taudin kroonisen kantajuuden osoittamiseen.

Menetelmä

Elektrokemiluminometria (ECLIA).

Tulos valmiina

Tutkimus suoritetaan arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Häiriötekijät

Korkea-annoksista biotiinihoitoa (yli 5 mg/vrk) saavilla potilailla näytteen korkea biotiinipitoisuus saattaa vaikuttaa testitulokseen. Tällöin edellisestä lääkkeenotosta tulee olla kulunut 8 tuntia ennen näytteenottoa. Yleisesti tiedetään, että testistä riippuen jotkut harvinaiset HBsAg varianttikannat voivat jäädä löytymättä. Tässä testissä varianttikantojen osoittamiseen on kiinnitetty huomiota ja toimivuuden varmistamiseksi osoittamisessa on käytetty sekä mono- että polyklonaalisia vasta-aineita. Äskettäin (alle 1 kk) annettu HBV-rokote (HBsAg:ta) voi antaa testissä matalan positiivisen tuloksen, joka varmistuu myös HBsAg varmistustestissä (HBcAb kuitenkin tällöin negatiivinen). Tällöin tulos on syytä kontrolloida 1 kk:n kuluttua. Koska HBsAg on keskeisin aktiivin HBV-infektion markkeri, uuden positiivisen HBsAg-tuloksen oikeellisuus pyritään aina varmistamaan varmistustesteillä.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte (minimi)

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 5 vrk jääkaappilämpötilassa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna (3 kk).

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä.

Tulkinta

Vastaukseen liitetään lausunto. Positiivinen HBsAg-tulos viittaa HBV-infektioon. Jos henkilö on vielä puolen vuoden kuluttua oireiden alkamisesta HBsAg-positiivinen, hän jää todennäköisesti krooniseksi viruksen kantajaksi.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918

Muutokset

*6.11.2012 Tekopaikkamuutos. Sisältömuutoksia.
*27.04.2017 Muutos yhteyshenkilötiedoissa.
*10.11.2021 Tekopaikkamuutos