Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Hepatitis B virus, c-antigeeni, vasta-aineet (1606 S -HBcAb )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

2.11.2021

Tekopaikka

Fimlab Tampereen toimipiste. Fimlab Contact Center: (03) 311 77800 valitse VIP-nro.

Yleistä

Hepatiitti B -virus aiheuttaa maksatulehduksen, joista osa (5-10%) kroonistuu. Tartunta tapahtuu pääosin veriteitse, synnytyksen yhteydessä tai sukupuolikontaktissa. Hepatiitti B -virus on yksi maailman yleisimpiä infektion aiheuttajia, mutta primaaritartunnat Suomessa ovat harvinaisia. Tämä testi mittaa sekä IgG että IgM vasta-aineita hepatiitti B -viruksen ydinantigeenia kohtaan (HBcAb). HBcAb muuttuu positiiviseksi 2-4 viikkoa HBsAg ja HBeAg positiivisuuden jälkeen, ja se on yleensä jo positiivinen oireiden alkaessa. Positiivinen HBcAb-tulos kertoo aktiivisesta tai sairastetusta hepatiitti-B virusinfektiosta. HBcAb pysyy infektion jälkeen positiivisena vähintään vuosia, yleensä loppuiän. anti-HBc vasta-aineet eivät ole infektiolta suojaavia vasta-aineita, eikä rokotus nosta HBcAb-tasoa. Täten HBcAb-määrityksellä voidaan erottaa rokotevaste ja sairastettu infektio toisistaan. Gammaglobuliinihoito nostaa HBcAb-tasoa.

Indikaatiot

Sairastetun (sekä toipuneet että ns. taudin kantajat) hepatiitti B -infektion osoittaminen. Rokote ei nosta HBcAb-tasoa, gammaglobuliinihoito nostaa.

Menetelmä

Elektrokemiluminometria (ECLIA).

Tulos valmiina

Tutkimus suoritetaan arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Häiriötekijät

Korkea-annoksista biotiinihoitoa (yli 5 mg/vrk) saavilla potilailla näytteen korkea biotiinipitoisuus saattaa vaikuttaa testitulokseen. Tällöin edellisestä lääkkeenotosta tulee olla kulunut 8 tuntia ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 5 vrk jääkaappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys (3 kk) pakastettuna.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä.

Viitearvot

Tulos on negatiivinen, jos potilas ei ole sairastanut hepatiitti B infektiota. HBV-rokotus ei johda positiiviseen tulokseen.

Tulkinta

Vastaukseen liitetään lausunto. Vasta-aineiden ollessa positiiviset potilas on sairastanut B-hepatiitin aikaisemmin, sairastaa sitä parhaillaan tai on saanut gammaglobuliinia. Rokote ei nosta HBcAb-tasoa.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.

Muutokset

*6.11.2012 Tekopaikkamuutos. Sisältömuutoksia.
*27.04.2017 Muutos yhteyshenkilötiedoissa.
*10.11.2021 Tekopaikkamuutos.