Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/11553"Fimlab-ohjekirjaan

P -Hyytymistekijä VIII, rekombinantti, päivystystutkimus, plasma (16244 P -F8paiv )

P -Hyytymistekijä VIII, rekombinantti, päivystystutkimus, plasma (16244 P -F8paiv )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Hyytymistekijä VIII, rekombinantti, päivystystutkimus, plasma (16244 P -F8paiv )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

26.01.2024

Analysoiva laboratorio

Fimlab Tampere p. 03 311 76536.

Yleistä

Hyytymistekijä VIII muodostaa plasmassa von Willebrand -tekijän kanssa kompleksin. Kyseisten tekijöiden tasot nousevat akuutin faasin reaktioissa. FVIII:n aktiivisuus on alentunut tai puuttuu A-hemofiliassa sekä vaikeassa (joskus keskivaikeassakin) von Willebrandin taudissa.

A-hemofiliapotilaiden hyytymistekijäkorvaushoidoissa käytetään joko plasmaperäisiä valmisteita tai rekombinanttivalmisteita. Rekombinantti FVIII -valmisteita saavien potilaiden hoitovastetta suositellaan seurattavaksi kromogeeniseen menetelmään perustuvalla FVIII-määrityksellä. Erityisesti joidenkin uusien pitkävaikutteisten FVIII-rekombinanttivalmisteiden korvaushoidon seurannassa kromogeenisella määrityksellä saadaan luotettavampia tuloksia.

Kromogeenistä määritystä voidaan myös tarvittaessa käyttää FVIII-one stage -menetelmän rinnalla potilaan vuototaipumusta selvitettäessä. Jotkut mutaatiot voivat aiheuttaa lievän A-hemofilian, jossa FVIII-taso voi olla alentunut vain toisella menetelmällä mitattuna.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus Vaasassa.

Tulkinta

Matalia FVIII-aktiivisuuksia nähdään mm. A-hemofiliassa, von Willebrandin taudissa ja autovasta-aineiden aiheuttamana (ns. hankinnainen hemofilia). FVIII on akuutin faasin proteiini ja sen aktiivisuus nousee mm. tulehdusten ja tukosten yhteydessä sekä raskauden aikana.

Plasmaperäisten valmisteiden lääkevaikutusta arvioitaessa tällä menetelmällä voidaan saada hyytymisaikaan perustuvasta menetelmästä poikkeava tulos. Joissakin lievissä A-hemofilioissa FVIII-taso voi olla alentunut vain toisella menetelmällä (hyytymisaikaan perustuva vs. kromogeeninen menetelmä) mitattuna.