Vaasa, laboratorio-ohjekirja

dU-Hydroksi-indolyyliasetaatti (5-) (1637 dU-5HIAA )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

05.03.2019

Tekopaikka

Synlab Suomi oy/Ammattilaisneuvonta/020 734 1550.

Yleistä

Ileumin, umpilisäkkeen, mahalaukun seinämän ja haiman enterokromaffiiniset solut muodostavat 5-hydroksitryptamiinia (serotoniinia), joka keuhkoissa olevan monoamiinioksidaasin ja aldehydidehydrogenaasin vaikutuksesta muuttuu 5-hydroksi-indolyyliasetaatiksi (5-HIAA). 5-HIAA on serotoniini-metabolian lopputuote ja virtsan 5HIAA-eritys kuvastaa elimistön serotoniinituotannon määrää.

Indikaatiot

Karsinoidisyndrooman diagnostiikka.

Esivalmistelut

Potilaan tulisi olla ilman serotoniinin aineenvaihduntaan vaikuttavia lääkeaineita (esim. beetasalpaajat, trisykliset antidepressantit, levodopa, metyylidopa, MAO-inhibiittorit) 3 vrk ennen virtsan keräystä. Samoin tulee välttää 3 vrk ennen keräystä ja koko keräyksen ajan suuria määriä serotoniinipitoisten ravintoaineiden nauttimista (esim. ananas, banaani, tomaatti, maapähkinä ja punaviini).

Potilasohje

Tutkimukseen liittyvät potilasohjeet löytyvät Vaasan keskussairaalan internetsivuilta nimikkeillä Hydroxiindolylacetat tai Hydroksi-indolyyliasetaatti. Keräysastiaan liimattava tarra tilataan laboratoriosta.

Menetelmä

LC-MS/MS.

Tekotiheys

Kerran viikossa.

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa.

Häiriötekijät

Ks. esivalmistelut.

Näyteastia

2.5 l keräysastia ja 2x5 ml 6 mol/l suolahappoa. Keräysastiat tilataan keskusvarastosta, poliklinikkapotilaat hakevat näytteenottoyksiköistä.

Näytteenotto

Vuorokausivirtsa kerätään astiaan, jossa on säilöntäaineena 10 ml 6 mol/l suolahappoa. Puolet säilöntäaineesta (5 ml HCl) lisätään ensimmäisen virtsaerän yhteydessä. Loput säilöntäaineesta lisätään keräyspäivän iltana. Jos kokonaismäärä jää alle 0.5 l, ei toista säilöntäaine-erää lisätä vaan se palautetaan. Astia säilytetään keräyksen ajan kylmässä. Keräyksen päätyttyä keräysastia toimitetaan laboratorioon.

Näyte (minimi)

10 ml hyvin sekoitettua vuorokausivirtsaa.

Ohje laboratoriolle

Mittaa virtsamäärä 10 ml:n tarkkuudella (ks. ohje keräysvirtsojen käsittelystä) ja syötä tulos Potilaan tulokset-Käynti- Lisätiedot -kohtaan millilitroina (vain numeroita). Sekoita ja ota 10 ml lähetysputkeen (jos useita tutkimuksia samasta keräyksestä, jokaiselle oma putki).

Näytteen säilytys

Säilyy pH=3:ssa huoneenlämmössä viikon, jääkaapissa +4 °C 2 viikkoa.

Näytteen lähetys

Ma-pe huoneenlämpöisenä.

Viitearvot

10-42 µmol/vrk.

Tulkinta

5-HIAA-eritys on kohonnut karsinoidisyndroomassa. Eritys saattaa olla intermittoivaa, joten toisinaan on tarpeen seurata vuorokausieritystä useaan otteeseen. 5-HIAA-määritys paljastaa 73 % karsinoidisyndroomatapauksista. Kun tunnetut virhetekijät on eliminoitu, spesifisyys on lähes 100 %. Myös erilaisten APUD-tuumoreiden yhteydessä on joskus todettu lisääntynyttä 5-HIAA-eritystä.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*5.3.2019 Menetelmämuutos.