Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Hydroksiprogesteroni (17-) (1644 S -17HPROG )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

01.03.2013

Tekopaikka

HUSLAB/Naistenklinikan laboratorio /(09) 471 72932.

Indikaatiot

Synnynnäisen ja ei-klassisen lisämunuaishyperplasian epäily ja hoidon seuranta.

Esivalmistelut

Näyte otetaan mielellään klo 8.00-9.00 välisenä aikana. Naisilta näyte suositellaan otettavaksi follikulaarivaiheessa. Vastasyntyneen tulisi olla vähintään 48 tunnin ikäinen.

Menetelmä

Nestekromatografia-massaspektrometria (LC/MS/MS). Vastasyntyneen seerumissa on merkittäviä pitoisuuksia steroidiesiasteiden sulfaattikojugaatteja ja muita steroidimetaboliitteja, jotka saattavat häiritä epäspesifisiä immunologisia määritysmenetelmiä. Käytettävässä LC-MS/MS-menetelmässä nämä häiriötekijät eivät tule mitatuiksi.

Näyteastia

5 ml seerumiputki (punainen korkki), ei geeliä.

Näyte (minimi)

1.5 ml seerumia.

Viitearvot

Miehet

ennen pubert. alle 2.5 nmol/l
aikuiset 1.2 - 5 nmol/l

Naiset

ennen pubert. alle 2.1 nmol/l
follik. vaihe alle 2.5 nmol/l

Tulkinta

17-hydroksiprogesteroni on kortisolin esiaste ja sitä muodostuu progesteronista steroidihormoneja tuottavissa rauhasissa. Määritystä käytetään lähinnä epäiltäessä 21- hydroksylaasidefektiä (synnynnäinen lisämunuaishyperplasia), jossa entsyymipuutos aiheuttaa 17-hydroksiprogesteronin pitoisuuden voimakkaan nousun, kun metaboliatie kortisoliksi katkeaa (10-100 kertaisia pitoisuuksia). Ei-klassisessa, puberteettivaiheessa puhkeavassa taudissa arvot ovat vain lievästi koholla ja tällöin ACTH-toimintakokeesta ja S -17OHPROG-määrityksestä saattaa olla apua.

Vastasyntyneen on oltava vähintään 48 tunnin ikäinen näytteenottohetkellä. Ensimmäisen ikävuoden aikana arvot korkeammat kuin muulloin prepuberteetissa. Lievästi kohonneita arvoja tavataan naisilla PCO-syndroomassa (polykystiset ovariot, Stein-Leventhal), mutta tällöin niillä ei ole diagnostista arvoa. Kohonneita arvoja nähdään myös stressitilanteissa. Myös lisämunuaisten kasvaimet ja munasarjakasvaimet voivat kohottaa arvoja.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712

Muutokset

*01.03.2013 Tekopaikka- ja viitearvomuutos.