Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet
1.4.2009
Vita Laboratorio/puh. 09 228 800.
Oksalaattipitoisuus lisääntyy steatorrheassa ja ohutsuoleen liittyvien vikojen (krooninen enteriitti, ohutsuolileikkausten ja -resektioiden jälkitilat) yhteydessä ja B6-vitamiinipuutteessa. Primaarisen hyperoksalurian diagnostiikka.
Oksalaatteja sisältäviä ruoka-aineita (punajuuri, pinaatti, raparperi, parsa, tee, suklaa, tomaatti, kurkku) tulisi välttää kaksi vuorokautta ennen näytteenottoa.
Viikon kuluessa.
Puhdas kertakäyttöastia.
2x10 ml virtsaa, ks. Ohje laboratoriolle.
Näytteeseen lisätään säilöntäaineeksi 0.1 ml 6M HCl/10 ml näytettä.
Kreatiniinipitoisuus (9821 U -Krea) mitataan VKS:ssa. Oksalaattitulos µmol/l vastataan osatutkimukselle 9820 U -Oksal (varmista oikea tutkimus Tapahtuma-tiedoista). Sen jälkeen Effican automaatilaskenta laskee tuloksen µmol/mmol Krea tutkimukselle 1771 U -Oksal.
Jääkaapissa.
Ma-to huoneenlämmössä.
Aikuiset alle 50 µmol/mmol Krea
Lapset
alle 2v | alle 300 µmol/mmol Krea |
alle 2 - 5 v | alle 130 µmol/mmol Krea |
5 - 15 v | alle 70 µmol/mmol Krea |
Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529
*1.4.2009 tekopaikkamuutos