Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6826"Fimlab-ohjekirjaan

__-Enterokokki, vankomysiiniresistentti, vilj. (1788 __-VREVi )

__-Enterokokki, vankomysiiniresistentti, vilj. (1788 __-VREVi )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Enterokokki, vankomysiiniresistentti, vilj. (1788 __-VREVi )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

19.3.2024

uudelleenohjaus

Analysoiva laboratorio

VKS, Kl. mikrobiologian laboratorio/(06) 2132842.

Indikaatiot

VRE:n kantajuusseulonta, esim. suolisto- tai muun kolonisaation toteaminen epidemiatilanteissa tai potilailla, jotka ovat siirtyneet ulkomaisista tai kotimaisista hoitolaitoksista, joissa VRE:tä esiintyy.

Esivalmistelut

Epidemiatilanteissa suurten näytemäärien tutkimisesta on neuvotella etukäteen mikrobiologian laboratorion kanssa (mm. näytteenottojen jakaminen useammalle päivälle, hoitopaikkojen/huoneiden sovitut tunnistamismerkinnät).

Menetelmä

Bakteeriviljely suoraan ja rikastusviljelyn kautta selektiiviselle, kromogeeniselle elatusainemaljalle. Eristetyille enterokokkikannoille (E. faecalis tai E. faecium) tehdään vanA- ja vanB-geeninosoitus ja herkkyysmääritys.

Tekotiheys

Päivittäin

Tulos valmiina

Negatiivinen tulos on valmiina kahden päivän kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon. Lopullinen positiivinen tulos on valmiina 2-3 työpäivän kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon. Alustava positiivinen tulos (1-2 työpäivän kuluttua) soitetaan osastolle tai lähetteessä mainittuun numeroon.

Näyte (minimi)

Ulostetta ulostenäytepurkkiin n. puoli teelusikallista. Haava- ja rectumnäyte bakteerinkuljetustikkuun. Kestokatetripotilaalta virtsaa virtsanäyteotto-ohjeen mukaan.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen tulos on merkki VRE:n löytymisestä. Kliinisen mikrobiologian laboratorio ilmoittaa uudet tapaukset hoitavaan yksikköön.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*27.5.2015 Tarkennus näytteenottoon
*8.2.2018 Menetelmän muutos
*19.3.2024 uudelleenohjaus