Vaasa, laboratorio-ohjekirja

U -Schistosoma, osoitus (1936 U -Schi-O )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

10.12.2020

Tekopaikka

TYKS Laboratoriot/Puh. 050 339 1945

Yleistä

Skistosomiaasin aiheuttajia ovat Schistosoma-imumadot. Näistä Schistosoma haematobium on bilhartsioosin aiheuttaja. Sen madot ovat virtsarakkoa ympäröivissä laskimoissa, ja sen munat erittyvät virtsaan. Schistosoma mansoni ja S. japonicum -lajeilla munat erittyvät ulosteeseen. Infektio saadaan madon cercariavaiheen tunkeutuessa ihon läpi kahlattaessa tai uitaessa makeassa vedessä endeemisellä alueella (S. haematobium: Afrikka ja Lähi-itä; S. mansoni: Afrikka, Lähi-itä, Keski- ja Etelä-Amerikka; S. japonicum: Itä- ja Kaakkois-Aasia). Tutkimusta käytetään S. haematobium -infektiota epäiltäessä. Muita skistosomiaasi-infektioita epäiltäessä tulee ottaa ulostenäyte ja pyytää tutkimus 2455 F-Para-O.

Mikäli kyseessä on lievä, krooninen tai oireeton infektio, voidaan Schistosoman munia etsiä myös rektum- tai virtsarakkobiopsianäytteistä, ks. Schistosoma, limakalvosta.

Indikaatiot

Schistosoma-infektion epäily.

Esivalmistelut

Laboratorioon tulee soittaa ennen näytteenottoa (p. 06 213 2842/Kl. mikrobiologia). Laboratoriosta soitetaan edelleen TYKS:iin ja sovitaan tutkimuksesta puh. 050 339 1945.

HUOM! Näytteitä otetaan vastaan arkisin (ma-to) ennen klo 13, jotta näyte voidaan esikäsitellä ja lähettää saman päivän aikana.

Potilasohje

Katso erilliset potilasohjeet Schistosoma, maskägg från urin ja Schistosoma, madonmunat virtsasta.

Menetelmä

Mikroskopointi konsentroidusta näytteestä.

Tekotiheys

Tarvittaessa.

Tulos valmiina

3 työpäivän kuluessa.

Näyteastia

Tehdaspuhdas virtsankeräysastia.

Näytteenotto

Ruumiillinen rasitus, esim. rappusissa juokseminen tai kyykistyminen parikymmentä kertaa kiihdyttää munien erittymistä virtsaan. Näytteenä käytetään päivävirtsanäytettä (klo 10:00-14:00 aikaan otettu), joka on ollut rakossa vähintään neljä tuntia. Näytteen ei tarvitse olla puhtaasti laskettua virtsaa.

Näytteeksi otetaan 100-200 ml loppuvirtsaa (etenkin viimeiset virtsapisarat, joissa munien tiheys on suurin).

Ohje laboratoriolle

Virtsamäärä jaetaan kahteen tai useampaan esim. 50 ml:n Falcon-putkeen. Putket sentrifugoidaan (10 min, 700 x g, huoneenlämmössä). Sentrifugoinnin jälkeen kaadetaan varovasti päällimmäinen virtsa putkista pois ja jätetään pohjalle sakka. Sakat yhdistetään ja sakan päälle lisätään kertakäyttöpipetillä muutama tippa 10% formaliinia. Käsitelty näyte säilytetään jääkaapissa ja voidaan lähettää huoneenlämpöisenä alihankintalaboratorioon. Näyte ei saa jäätyä.

Näytteen lähetys

Esikäsitelty näyte lähetetään huoneenlämpöisenä.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Löydöksistä annetaan lausunto. Munia löytyy virtsasta vasta n. 3 kk:n kuluttua altistuksesta.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.

Muutokset

*1.1.2015 Tekopaikkamuutos.
*20.7.2018 Näytteenotto ja käsittely.
*10.12.2020 Päivitetty labohje ja soitto-ohje.