Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

U -Schistosoma, osoitus (1936 U -Schi-O )

Tarkistettu

20.7.2018

Tekopaikka

TYKS Laboratoriotoimialue/puh. (02) 313 1630, (02) 313 1631.

Indikaatiot

Schistosoma haematobium -infektion (bilhartsian) epäily endeemisellä alueella tapahtuneen makeavesialtistuksen jälkeen. Lisääntynyt virtsaamistarve, dysuria, hematuria virtsaamisen loppuvaiheessa.

Esivalmistelut

HUOM! Näytteitä otetaan vastaan arkisin (ma-to) ennen klo 13, jotta näyte voidaan käsitellä toimittaa eteenpäin saman päivän aikana.

Potilasohje

Katso erilliset potilasohjeet Schistosoma, maskägg från urin ja Schistosoma, madonmunat virtsasta.

Menetelmä

Mikroskopointi konsentroinnin jälkeen jodivärjäysvalmisteena.

Tekotiheys

Tarvittaessa.

Tulos valmiina

3 vrk:n kuluessa.

Näytteenotto

Näytteenä käytetään fyysisen rasituksen jälkeistä aamu- tai päivävirtsaa (rakkoaika vähintään 4 h). Rasitus ja tärinä noin 5 min ajan (esimerkiksi portaissa kävellen tai hypellen) edesauttaa munien irtoamista virtsarakon seinästä. Koko virtsamäärä, erityisesti myös viimeiset pisarat otetaan talteen.

Ohje laboratoriolle

Esikäsittely ja lähetys mikrobiologian laboratoriossa. Näyte siirretään 250 ml:n pulloon ja sentrifugoidaan 10 min kierrosnopeudella 2000 rpm (700 x g, pulloadapterit). Jos näytettä on yli 250 ml dekantoidaan pinnalta pois riittävä määrä. 5 ml sedimenttiä erotetaan ja säilöntäaineeksi muutama tippa puskuroitua 10 % formaliinia.

Näytteen lähetys

Lähetetään näyteenottopäivänä huoneenlämmössä.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Skistosomiaasin aiheuttajia ovat Schistosoma-imumadot. Näistä Schistosoma haematobium on bilhartsioosin aiheuttaja. Sen madot ovat virtsarakkoa ympäröivissä laskimoissa, ja sen munat erittyvät virtsaan. Schistosoma mansoni ja S. japonicum -lajeilla munat erittyvät ulosteeseen. Infektio saadaan madon cercariavaiheen tunkeutuessa ihon läpi kahlattaessa tai uitaessa makeassa vedessä endeemisellä alueella (S. haematobium: Afrikka ja Lähi-itä; S. mansoni: Afrikka, Lähi-itä, Keski- ja Etelä-Amerikka; S. japonicum: Itä- ja Kaakkois-Aasia). Tutkimusta käytetään S. haematobium -infektiota epäiltäessä. Muita skistosomiaasi-infektioita epäiltäessä tulee ottaa ulostenäyte ja pyytää tutkimus 2455 F-Para-O.

Mikäli kyseessä on lievä, krooninen tai oireeton infektio, voidaan Schistosoman munia etsiä myös rektum- tai virtsarakkobiopsianäytteistä, ks. Schistosoma, limakalvosta.

Yhteyshenkilöt

Mikrobiologi Roosa Savolainen p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. (06) 213 2840.

Muutokset

*1.1.2015 Tekopaikkamuutos.
*20.7.2018 Näytteenotto ja käsittely.