Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/5905"Fimlab-ohjekirjaan

Sy-Kiteet (kval) (2055 Sy-Kide-O )

Sy-Kiteet (kval) (2055 Sy-Kide-O )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Sy-Kiteet (kval) (2055 Sy-Kide-O )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

4.4.2024

Analysoiva laboratorio

Fimlab Tampere.

Yleistä

Kihdille diagnostinen löydös on uraatti (Na-uraatti) eli virtsahappokiteiden esiintyminen nivelnesteessä. Kiteiden puuttuminen nivelnesteestä ei kuitenkaan varmuudella sulje pois kihtiä. Uraattikiteet tulevat esiin kaksoistaittavina, usein neulamaisina kasoina kun näytettä tutkitaan polarisaatiomikroskoopilla.

Kondrokalsinoosissa esiintyy puolestaan kalsiumpyrofosfaattikiteitä (Ca-pyrofosfaatti). Ca-pyrofosfaattikiteet ovat usein pieniä ja sauvamaisia ja esiintyvät usein solujen sisällä. Myös ne tulevat esiin kaksoistaittavina polarisoivassa valossa. Kondrokalsinoosi esiintyy kihtiä yleisimmin vanhuksilla. Kliinisesti tauti voi esiintyä akuuttina mono- tai oligoartriittina (pseudokihti) tai se voi muistuttaa kliinisesti myös reumatoidiartriittia tai artroosia.

Kolesterolikiteitä nähdään nivelreumassa. Kolesterolikiteet tulevat esiin 'soramaisina' kidesaostumina, ja ne voi helposti sekoittaa kortikosteroidikiteisiin, joita tavataan intra-artikulaaristen injektioiden jälkeen. Nivelnesteessä voidaan nähdä rustopaloja, rasvahiukkasia tai artefaktalöydöksenä suojahansikkaista irronneita talkkihiukkasia.

Indikaatiot

Kihdin ja pseudokihdin diagnostiikka.

Menetelmä

Uraatti- ja Ca-pyrofoafaattikiteet todetaan polarisaatiomikroskopialla.

Tekotiheys

Tehdään päivittäin.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml. Myös geelitön Li-hepariiniputki 5/3 ml käy.

Näytteenotto

Lääkäri ottaa näytteen. Näytteenotossa tarvittavat välineet voi hakea laboratoriosta.

Näyte (minimi)

0.5 ml nivel- tai bursanestettä EDTA-putkeen (voidaan poikkeuksellisesti tehdä myös Li-hepariiniputkesta) , josta laboratoriossa tehdään 2 kpl kidevalmisteita. Mikäli näytettä on niukasti, voidaan tutkimus tehdä myös solunäyteputkesta.

Näytteen säilytys

EDTA-putkeen tai Li-hepariiniputkeen otettu näyte, säilyy 48 tuntia +4 °C:ssä.

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Tuloksena vastataan negatiivinen tai lausunto, jossa kerrotaan löydetty kidetyyppi. Kihdissä nivelnesteestä saostuu Na-uraatti ja kondrokalsinoosissa (pseudokihti) Ca-pyrofosfaattikiteitä. Positiivinen löydös on diagnostinen kyseiselle taudille.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*4.4.2024 Tekopaikkamuutos.