Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Legionella, viljely (2206 __-LegiVi )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

31.07.2014

Tekopaikka

TYKS Laboratoriotoimialue Laboratorio puh. (02) 333 7415, lääkäri (02) 333 7413.

Yleistä

Legionelloja on syytä epäillä keuhkokuumeen aiheuttajaksi, kun tavanomainen antibioottihoito ei tehoa korkeakuumeiseen pneumoniaan. Legionellainfektio voi esiintyä myös abdominaali- tai hermosto-oirein. Legionelloja on eristetty myös märkäpesäkkeistä, erityisesti suoliston alueelta. Legionellat vaativat erikoiselatusaineen, eivätkä ne tule esille tavallisessa bakteeriviljelyssä.

Indikaatiot

Lähinnä immunosuppressiopotilaiden ja matkailijoiden tavanomaiselle mikrobilääkitykselle reagoimattomien keuhkokuumeiden etiologian selvitys.

Menetelmä

Elatusaine BCYE, selektiiviset elatusaineet: BMPA, MWY. Tunnistus legionellaksi kysteiiniriippuvuuden ja mebraanirasvahappojen kaasukromatografian perusteella (sekv. 16SrRna).

Tekotiheys

arkipäivisin.

Tulos valmiina

Alustavan tuloksen saa 3-5 vuorokauden kuluttua.

Näyte (minimi)

Hengitysteiden alueelta hyviä näytteitä ovat transtrakeaaliaspiraatti, kaksoiskatetrilla otettu bronkoskopianäyte ja keuhkopalat. Yskösnäyte on täysin tyydyttävä ja legionellaviljelyyn kannattaa ysköstä lähettää, vaikka se ei olisikaan selvästi märkäistä. Potilasnäytteet legionellaviljelyä varten on kuljetettava saman työpäivän kuluessa laboratorioon, mutta jääkaappilämpötilaan jäähdytetty näyte kestää säilytystä kahden vuorokauden ajan. Legionelloja esiintyy 10-40 %:ssa tapauksista myös jonkin verran veressä, mutta tavallinen veriviljelypullo ei kasvata legionellaa. Vesijohtovesien viljely on tarpeellista selviteltäessä paikallista epidemiaa. Vesinäytteitä varten tarvittavia putkia voi tilata Turun Y-Labista.

Näytteen säilytys

2 vrk jääkaapissa +5 °C.

Näytteen lähetys

Lähetetään heti kylmälähetyksenä, voi lähettää myös perjantaisin.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Legionella pneumophila ja muut legionellat eivät kuulu hengitysteiden normaaliflooraan. Negatiivinen viljelytulos ei poissulje legionelloosin mahdollisuutta. Ei tunneta oireettomia kantajia. Vesijohtovesistä voidaan eristää legionelloja ilman että se liittyy tautitapauksiin.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.