Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Respiratoriset mikrobit, nukleiinihappo (kval) (23077 __-RMikNhO )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

8.3.2021

Tekopaikka

Fimlab Vaasa, kliinisen mikrobiologian laboratorio/(06) 2132842.

Indikaatiot

Hengitystieinfektioiden laaja-alainen etiologinen selvittely, koronavirusepidemian/pandemian aikana erityisesti COVID-19 taudin osoittaminen. Testikasettien saatavuus voi vaihdella. Jos laboratorio ilmoittaa määrän olevan vähäinen, on noudatettava infektiolääkärin ohjeita. Pääsääntöisesti testejä tehdään:

Esivalmistelut

Näytteistä olisi hyvä soittaa laboratorioon seuraavina ajankohtina:

ma-pe: klo 19-20 kliininen mikrobiologia (B2) p. 06 213 2842 ja klo 20-7 kliininen kemia (B3) p. 06 213 2521 tai 06 213 6516

la-su: klo 14-15 kliininen mikrobiologia (B2) p. 06 213 2842 ja klo 15-7 kliininen kemia (B3) p. 06 213 2521 tai 06 213 6516

Muuna aikana laboratorioon ei tarvitse ilmoittaa näytteenotosta.

Menetelmä

Multiplex PCR (QIAstat-Dx).

Tutkimus tunnistaa seuraavia hengitystiepatogeenejä:

Tulos valmiina

Tutkimusta tehdään pääsääntöisesti mikrobiologian laboratorion aukioloaikoina ja tulos vastataan sähköiseen järjestelmään heti sen valmistuttua. Päivystysaikana tutkitaan kiireelliset näytteet indikaatiolistan mukaan ja tulos soitetaan tilaajalle, sähköiseen järjestelmään tulokset viedään seuraavana aamuna.

Häiriötekijät

Runsas sitkeä lima tai veri näytteessä voi estää testiprosessin onnistumisen. Testimenetelmä on valmistajan puolesta validoitu vain UTM-kuljetusnesteessä oleville ja kuiville tikkunäytteille.

Näyteastia

Nukkatikku katkaistuna UTM-putkessa (suositeltavin tapa päivystysaikana). Jos näitä putkia ei ole saatavilla, nukkatikku voidaan katkaista myös tyhjään tehdaspuhtaaseen kierrekorkilliseen putkeen. Katkaistu näytetikku suljetussa tyhjässä putkessa on tällöin toimitettava välittömästi laboratorioon. Imulima- ja BAL-näytteet omissa kierrekorkillisissa astioissaan. HUOM! Muita kuljetusputkia (esim. eSwab) ei voi käyttää!

Näytteenotto

Näytteenotossa suojaudutaan paikallisten hygieniaohjeiden mukaan.

Nenänielunukkatikku:

Näyte otetaan syvältä nenänielusta taipuisavartisella steriilillä nukkatikulla (Copan FLOQswabs). Taipuisavartisella nukkatikulla näyte saadaan alueelta, jossa viruksia ja bakteereita esiintyy runsaasti. Jäykemmillä nielunukkatikuilla ei välttämättä saada yhtä luotettavaa tulosta.

HUOM! Analyysiä ei voida tehdä dacron- tai pumpulitikkuun otetusta näytteestä eikä geelikuljetusputkia voi käyttää.

Nenänieluerite (Nps) tai muu nestemäinen näyte:

Näytteeksi voidaan ottaa myös esim. imulimaa tai BAL-nestettä. Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista. Tarvittaessa sieraimia voidaan kostuttaa 1 ml keittosuolaa ennen näytteenottoa. Imulimanäyte (1-2 ml) lähetetään sellaisenaan limankeruupurkissa (imuletku irroitetaan purkista ja purkki suljetaan huolellisesti osastolla).

NÄYTTEIDEN PAKKAUS OSASTOLLA: Näyteputkeen liimataan yksi -RMikNhO-pyyntötarra, minkä jälkeen putki tiputetaan Falcon-muoviputkeen (tai vastaavaan kierrekorkilliseen putkeen). Falcon-putken korkki suljetaan puhtain käsin. Myös Falcon-putkeen liimataan yksi pyyntötarra. Falcon-putki laitetaan vielä suljettavaan muovipussiin (esim. minigrip). Pussin päälle liimataan COVID-19 -epäily -tarra. Näyte toimitetaan mahdollisimman pian Fimlab Vaasan laboratorioon esim. putkipostilla.

HUOM! Kaikki potilaan hengitystie-eritenäytteet ja ulostenäytteet pakataan samalla tavalla niin kauan kuin COVID-19 -epäily on voimassa.

Näytteen säilytys

Näyte tulee toimittaa laboratorioon välittömästi asianmukaisesti pakattuna. Pikanäytteet voi lähettää laboratorioon putkipostilla. UTM-putkeen otetut tikkunäytteet säilyvät huoneenlämmössä korkeintaan 4 tuntia, jääkaappilämpötilassa korkeintaan 3 vrk. Tyhjään putkeen otetut tikkunäytteet on toimitettava laboratorioon (B2) välittömästi.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen lopullinen tulos viittaa vastauksessa mainitun hengitystiepatogeenin aiheuttamaan infektioon. Patogeenilöydös ilmoitetaan vastauksessa. Negatiivinen tulos ei välttämättä poissulje infektiota, varsinkaan jos näytettä ei ole saatu otettua optimaalisesti tai jos näytettä ei ole säilytetty ohjeen mukaisesti.

Yhteyshenkilöt

Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.

Muutokset

*01.04.2020 Uusi syndrominen multiplextutkimus (respiratorinen)
*14.7.2020 muutettu näyteastia
*3.8.2020 päivitetty pakkausohje
*16.10.2020 indikaatiot
*28.10.2020 päivitetty lähetystietoja ja soitto-ohje
*8.3.2021 lisätty soitto-ohjeet ja päivystysaikainen diagnostiikka