Vaasa, laboratorio-ohjekirja

B -Plasmodium (kval) (2315 B -Plas-O )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

5.11.2020

Tekopaikka

HUSLAB/ Parasitologian yksikkö (09) 47175992 tai (09) 1912 6297.

Yleistä

Tutkimuksessa 2316 E -Plas-O malariaplasmoidit osoitetaan alustavasti sivelyvalmisteesta Vaasan Keskussairaalan hematologian laboratoriossa. Jatkovarmistus 2315 B -Plas-O tehdään aina HUSLABin parasitologian yksikössä. Vain positiiviset lähetetään varmistukseen.

Malariaplasmoidien osoittaminen verestä on ainoa luotettava tapa diagnostisoida malaria. Malariainfektion alkuvaihe tapahtuu ihmisellä maksassa, josta plasmoidit ilmestyvät verenkiertoon n. 1 viikon kuluttua. Sen jälkeen ne tunkeutuvat verenkierrossa punasoluihin, joissa lisääntyminen tapahtuu. Infektoituneet punasolut hajoavat malariatyypistä riippuen 1-3 vrk:n välein, jolloin vapautuvat plasmoidit leviävät runsaina verenkierron kautta ja tunkeutuvat uusiin soluihin. Punasolujen hajoamisvaiheisiin liittyy potilailla kuumehorkkaa. Malariaan saattaa liittyä hemolyysin merkkejä, maksa-arvojen nousua sekä leukosytoosia ja väliaikoina leukopeniaa. Näytteitä tulisi ottaa 8 t välein ja kuumepiikkien aikana, koska parasiittien määrä vaihtelee huomattavasti eri vuorokauden aikoina.

Indikaatiot

Malariainfektion varmistus ja tyypitys.

Esivalmistelut

Malarian osoittamista varten tilataan aina sekä 2315 B -Plas-O, että 2316 E -Plas-O.

ATK-tilauksessa on mainittava matkat ja ajankohta sekä puhelinnumero, johon soitetaan, jos näyte on positiivinen.

Menetelmä

Sivelyvalmiste värjätään metanolikiinnityksen jälkeen Leishmann-Giemsa väreillä ja tutkitaan mikroskoopilla. Paksupisaravalmiste värjätään Fieldin väreillä ilman metanolikiinnitystä ja tutkitaan mikroskoopilla.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe).

Tulos valmiina

1 - 5 vuorokauden kuluessa.

Näyteastia

Objektilasi.

Näytteenotto

Verinäytteet otetaan mieluimmin horkan ja/tai kuumepiikin aikana ja mieluiten useampia näytteitä. 2316 E -Plas-O varten tehdään 2 kpl sivelyvalmisteita ja 2315 B -Plas-O varten 3 kpl sivelyvalmisteita ja 3 kpl paksupisaravalmisteita.

  1. Sivelyvalmisteeseen otetaan sormenpäästä pieni pisara verta, joka levitetään objektilasille vetolasilla. Näyte ilmakuivataan heti.

  2. Paksupisaravalmisteeseen otetaan sormenpäästä iso pisara verta, joka sekoitetaan lasisauvalla objektilasille n. 1.5 x 1.5 cm suuruiselle, neliön muotoiselle alueelle. Sekoitus tapahtuu n. 1 min ajan (niin että fibriini rikkoutuu). Näyte saa kuivua hyvin. Tulos on hyvä, kun kuivasta paksupisaravalmisteesta näkyy sanomalehden teksti juuri ja juuri läpi.

Näyte (minimi)

Kapillaariveri.

Näytteen säilytys

Sively- ja paksupisaravalmisteet säilyvät hyvin huoneenlämmössä.

Näytteen lähetys

Ma - to huoneenlämmössä HUSLABin näytteiden vastaanottoon. Sekä sivelyvalmisteet 3 kpl että paksupisaravalmisteet 3 kpl lähetetään kiinnittämättä ja värjäämättä.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Löydöksistä annetaan lausunto.Parasiittien löytyminen on merkki malariasta. Parasiitit näkyvät rengasrakenteina punasolujen sisällä. Tärkeää on erottaa Pl. falciparum muista kannoista. Falciparum-malarialle tyypillisiä löydöksiä ovat: yli 2 % punasoluista infektoitunut, renkaat pieniä, useita renkaita samassa solussa, vähän trofozoiitteja, ei schizontteja ja banaaninmuotoiset gametosyytit. Positiivisen varmistusanalyysin vastauksessa ilmoitetaan löydetyn veriparasiitin nimi. Siinä voi löytyä myös muita veriparasiitteja, esim. mikrofilaria, trypanosoma, borrelia tai leishmania (muu kuin iholeishmania).

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529