Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/14320"Fimlab-ohjekirjaan

S -Verialtistus, tutkimukset altistuneesta (23362 S -VeriAlt )

S -Verialtistus, tutkimukset altistuneesta (23362 S -VeriAlt )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Verialtistus, tutkimukset altistuneesta (23362 S -VeriAlt )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

13.12.2023

Analysoiva laboratorio

Fimlab Tampere/050 4400 025, 03 311 76012, 050 470 0273.

Yleistä

Verisen neulan tai muun verisen esineen ihon läpäisevä viilto tai pisto, veren joutuminen suun limakalvolle tai silmän sidekalvolle, veren joutuminen haavaiselle tai ihottumaiselle iholle katsotaan veritapaturmaksi. Suomessa veriteitse tarttuvia kroonisia virusinfektioita ovat hepatiitti B, hepatiitti C sekä HIV.

Veritapaturmien sattuessa tulee noudattaa hyvinvointialueen ohjeistuksia. Tässä ohjeessa kuvataan veritapaturmien yhteydessä otettavien laboratoriotutkimusten pyyntökäytännöt.

Indikaatiot

Jos veritapaturma on todettu tapahtuneeksi ja tartuntariski arvioidaan todelliseksi, tutkitaan veren lähteestä päivystyksenä 23363 S-VeriLäh, joka sisältää S -HIVAgAb, S -HBsAg, S -HCVAgAb ja S -HCVNh tutkimukset.

Mikäli veren lähteellä on todettu jokin veriteitse tarttuva virus tai näytteitä ei ole lähteestä voitu ottaa, tutkitaan altistuneesta 23362 S -VeriAlt, joka sisältää S -HIVAgAb, S -HbsAg, S -HBsAb, S-HbcAb, S -HCVAgAb Näytteet tutkitaan altistuneen virus/rokotusstatuksen selvittämiseksi, joten ne otetaan pääsääntöisesti virka-aikana työterveyshuollossa. Jos altistuneelle aloitetaan päivystyksellisesti HIV profylaksia tai HBV -rokotussarja, otetaan näytteet päivystyksellisesti.

Esivalmistelut

Tutkimukset tilataan pääsääntöisesti virka-aikana työterveyshuollossa. Jos altistuneelle aloitetaan päivystyksellisesti HIV profylaksia tai HBV -rokotussarja, otetaan näytteet päivystyksellisesti, jolloin tilaava yksikkö on veren lähteen hoidosta vastaava terveydenhuollon yksikkö.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 7/5 ml

Muutokset

*13.12.2023 Uusi tutkimus.