Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet
18.8.2015
Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 2132519.
Natrium on elimistön kvantitatiivisesti tärkein kationi, jota saadaan ravinnosta ja eritetään virtsaan. Natriumia tarvitaan elimistön nestetasapainon arvioinnissa ja hyponatremian diagnostiikassa.
Nestetasapainon tutkiminen.
Yleinen vuorokausivirtsan keräysohjeistus, ks Vaasan keskusairaalan potilasohjeet Dygnsurinsamling tai Vuorokausivirtsan keräys. Keräyksen aikana keräysastia säilytettävä jääkaappilämpötilassa.
Ionispesifinen elektrodi (epäsuora ISE).
Arkisin (ma-pe).
Säilöntäaineet pilaavat näytteen.
2.5 l:n keräysastia. Keräysastiat tilataan keskusvarastosta, poliklinikkapotilaat hakevat näytteenottoyksiköistä.
Virtsaa kerätään rakon tyhjentämisen jälkeen vuorokauden ajan. Keräyksen ajan keräysastia säilytetään kylmässä. Keräyksen päätyttyä keräysaika kirjataan ja keräysastia toimitetaan laboratorioon.!Keräysvirtsatutkimus
4-10 ml vrk-virtsaa.
Virtsatilavuus (ml) mitataan punnitsemalla. Vuorokausivirtsa sekoitetaan ja otetaan 10 ml:n näyte lisäaineettomaan vakuumiputkeen (BD, vaaleanruskea korkki). Putket sentrifugoidaan eritelaboratoriossa ja viedään analysoitavaksi.
Näyte säilyy viikon jääkaapissa, pakasteena kuukausia.
Näytteeksi lähetetään 4-10 ml hyvin sekoitettua vuorokausivirtsaa. Tutkimustarraan kirjoitetaan vrk-virtsan keräysaika ja kokonaismäärä. Voidaan lähettää huoneenlämpöisenä jos perillä vuorokauden kuluessa, muutoin kylmälähetys.
130-240 mmol.
Virtsaan erittyvän natriumin määrään vaikuttavat natriumin saanti ravinnosta, munuaisten toiminta sekä hormonaaliset säätelytekijät (kortisoli, aldosteroni ja ADH). Korkeita virtsapitoisuuksia tavataan mm. Addisonin taudissa sekä munuaisvaurioissa (tubulustaudit) tai elimistön natriumin varastojen alentuessa.
Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712