Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

S -Coxiella burnetii, vasta-aineet (2557 S -CobuAb )

Tarkistettu

3.6.2020

Tekopaikka

HUSLAB, Virologian osasto (09) 1912 6561.

Yleistä

Mikrobia ei esiinny Suomessa, mutta kylläkin jo Keski-Euroopassa, yleinen mm. Lähi-Idässä ja Afrikassa. Alkuvaiheen seerumi(t) ovat usein antikomplementaarisia Q-kuumeinfektiossa. Vasta-aineet ilmaantuvat Q-kuumeessa usein sangen hitaasti.

Indikaatiot

Q-kuume (Coxiella burnetii -infektio): pneumonia (saattaa puuttuakin), hepatiitti, tromboflebiitti, pitkittynyt kuume. Akuutin tai kroonisen/komplisoituneen Q-kuumeen epäily.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi (IFA), antigeenina Coxiella burnetiin faasit I ja II. HUSLAB teettää tutkimuksen osittain alihankintana.

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa.

Näyteastia

5 ml seerumigeeliputki.

Näyte (minimi)

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys

7 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen -20 °C.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

IgG, faasi I ja II: <128 (titteri)

IgM, faasi I ja II: <64 (titteri)

Tulkinta

Pitkittyneen tai kroonistuneen infektion ja akuutin infektion diagnostiikassa käytetään IFA-tutkimusta, jolloin tutkitaan vasta-aineet sekä faasin I että faasin II antigeeneja kohtaan. Tutkimuksessa määritetään sekä IgG- etta IgM-luokan vasta-aineet. Kroonisessa infektiossa faasin I vasta-aineet säilyvät faasin II vasta-aineita korkeampina ja pidempään. Mikäli faasin II antigeenia kohtaan on enemmän vasta-aineita kuin faasin I antigeenia kohtaan, on kyseessä akuutti Q-kuume, ja mikäli faasin II vasta-aineita on yhtä paljon tai vähemmän kuin faasin I vasta-aineita, on kyseessä joko toipilasvaihe tai krooninen Q-kuume. CF-vasta-aineet ilmestyvät Q-kuumeessa usein varsin myöhään. Suomen normaaliväestössä ei ole Q-kuumevasta-aineita.

Yhteyshenkilöt

Mikrobiologi Roosa Savolainen p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. (06) 213 2840

Muutokset

*3.6.2020 tutkimuksen rakenteen, menetelmän ja viitearvojen muutos