Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Respiratoristen virusten osoitus (2579 __-RvirAg )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

16.11.2020

Tekopaikka

Fimlab Vaasa/Kl. mikrobiologian laboratorio/(06) 2132842.

Indikaatiot

Hengitystieinfektion laajan virusetiologian selvittäminen oireiselta henkilöltä, mukaan lukien SARS-CoV-2.

Esivalmistelut

Näyte toimitettava nopeasti laboratorioon (B2). Tutkimuksen rinnalla tulee toistaiseksi tilata myös PCR-tutkimus 6466 -CV19NhO.

Menetelmä

Fluoroimmunologinen (ArcDiaTM TPX FIA) antigeeninosoitustesti.

Tutkimus tunnistaa seuraavien virusten antigeenejä:

sekä bakteeriantigeeneistä:

Streptococcus pneumoniae

Tulos valmiina

Tutkimusta tehdään kl. mikrobiologian laboratorion aukioloaikoina. Tulokset vastataan saman päivän aikana tai viimeistään seuraavana päivänä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Häiriötekijät

HAMA (Human Anti-Mouse Antibodies) on yleisesti tunnettu immunomäärityksiä häiritsevä ilmiö, joka saattaa aiheuttaa väärää positiivisuutta (monipositiivinen tulos) mariPOC-testissä. HAMAt syntyvät elimistöön, kun henkilö altistuu hiiren vasta-aineille esim. lääkehoidon (kimeeriset Mab-lääkkeet) tai ympäristöaltistuksen kautta. Kirjallisuudessa HAMAn frekvenssiksi populaatiotasolla on arvoitu noin 1 %. On huomattava, että HAMA-frekvenssin voidaan odottaa olevan korkeampi mm. reuma- ja syöpäpotilailla, jotka saavat Mab-lääkitystä.

Näyteastia

Copan FLOQSwabs -nukkatikku tehdassteriilissä putkessa tai imulimankeruupurkki korkilla suljettuna.

Näytteenotto

Näytteenotossa suojaudutaan paikallisten hygieniaohjeiden mukaisesti.

Nenänielutikku (nukkatikku):

Näyte otetaan nenänielusta steriilillä nukkatikulla (Copan FLOQswabs). Tikku katkaistaan tyhjään tehdassteriiliin putkeen.

NÄYTTEIDEN PAKKAUS OSASTOLLA:

Näyteputkeen liimataan yksi -RVirAg -pyyntötarra, minkä jälkeen putki tiputetaan Falcon-muoviputkeen (tai vastaavaan kierrekorkilliseen putkeen) ja putken korkki suljetaan puhtain käsin. Myös Falcon-putkeen liimataan yksi pyyntötarra. Falcon-putki laitetaan vielä suljettavaan muovipussiin (esim. minigrip). Pussin päälle liimataan COVID-19 -epäily -tarra. Näyte toimitetaan mahdollisimman pian Fimlab Vaasan laboratorioon esim. putkipostilla.

HUOM! Analyysiä ei voida tehdä dacron- tai pumpulitikkuun otetusta näytteestä.

Nenänieluerite (Nps):

Imuun kytketyn limanäyteputken letku työnnetään nenän kautta nenänieluun ja näyteputkeen imetään limaa molemmista sieraimista. Tarvittaessa sieraimia voidaan kostuttaa 1 ml keittosuolaa ennen näytteenottoa. Imulimanäyte (1-2 ml) lähetetään limankeruupurkissa (imuletku irroitetaan purkista ja purkki suljetaan huolellisesti osastolla). Purkki laitetaan vielä toiseen kierrekorkilliseen putkeen/purkkiin ja suljettavaan muovipussiin (esim. minigrip). Pussin päälle liimataan COVID-19 -epäily -tarra. Näyte toimitetaan mahdollisimman pian laboratorioon.

Näyte (minimi)

Ensisijaisesti nenänielunukkatikkunäyte tehdassteriilissä tyhjässä putkessa. Myös imulimanäyte soveltuu tutkimukseen (omassa purkissaan).

Näytteen säilytys

Ellei näytettä voida lähettää viiveettä tutkivaan laboratorioon, näyte säilytetään jääkaapissa +5°C (säilyy alle 2 vrk).

Näytteen lähetys

Näyte toimitetaan mahdollisimman nopeasti laboratorioon esim. putkipostilla asianmukaisesti pakattuna.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen lopullinen tulos viittaa kyseisen viruksen aiheuttamaan infektioon. Testin herkkyys on parhaimmillaan, kun näyte otetaan hengitystieoireiselta henkilöltä. Testi tunnistaa tartuntakykyisiä viruksia.

Negatiivinen tulos ei välttämättä sulje pois infektiota, esim. jos näyte on otettu oireettomalta. Negatiivinen SARS-CoV-2 -tulos on varmistettava PCR-tutkimuksella, mikäli kliininen epäily COVID-19-infektiosta on vahva.

Laboratorio voi antaa alustavan vastauksen silloin, kun lopullisen vastauksen saaminen muutoin siirtyisi seuraavaan päivään. Alustavat vastaukset eivät kuitenkaan aina ole täysin luotettavia, mistä varoitetaan alustavan vastauksen yhteydessä annettavassa lausunnossa.

Yhteyshenkilöt

Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918

Muutokset

*17.11.2020 paneelin sisältömuutos (SARS-CoV-2)